O keňského chlapce Iddyho se starají studenti prvního ročníku Střední odborné školy pedagogické, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary. Ročně mu posílají 7200 korun, za což chlapec dostane učebnice, školní unformu, ale například také svačinu ve škole.

„Tato třída je ve všech ohledech velmi aktivní. Snad kromě učení…,“ zhodnotila s trochou nadsázky své svěřence třídní učitelka Lenka Blažková. „Já jsem je pouze nasměrovala směrem k adopci. Musím je pochválit, byli hned pro,“ doplnila. Větší problém však nastal při výběru vhodného adepta. „Na internetu je jich spousta. A tak jsme jednoduše náhodně klili na jednoho, a toho jsme adoptovali,“ doplnila Blažková.

Náhradní rodinu už našly v České republice na tři tisícovky keňských dětí. Ty jsou buď příliš chudé na to, aby si mohly dovolit chodit do školy, nebo pocházejí z neúplných rodin či nemají rodiče vůbec.

„Počet potřebných je ovšem v Keni obrovský,“ uvedl Ben Ooko, pracovník keňské organizace, která adopce na dálku zajišťuje. Ten společně se dvěma kolegyněmi včera navštívil karlovarskou školu, aby se osobně seznámili s adoptivními rodiči Iddyho. „Kolektivů, které si adoptují dítě, je více. Převládají ale individuální adopce,“ dodal zástupce keňské agentury.

Až studenti skončí školu, péče o Iddyho neskončí. Podle Lenky Blažkové totiž chtějí péči o keňského chlapce ve čtvrtém ročníku svěřit nově nastupujícím „prvákům“.