Přestože lázně Kyselka, které vlastní soukromý investor, se lidem v obci téměř rozpadají před očima, historický lázeňský pavilon z roku 1890, který obci zůstal, je výstavní památkovou budovou. Právě v ní je umístěno kino, v současné době prakticky jediné kulturní vyžití pro děti i lidi v obci. Aby zde kino mohlo být i nadále, je třeba do budovy investovat statisíce korun. Rekonstrukce proto obec rozplánovala na etapy.

„Do oprav už jsme vložili půl milionu korun a s finančními prostředky nám pomáhá také Karlovarský kraj. Třikrát už jsme obdrželi dotace od sta do sto padesáti tisíc korun,“ vysvětluje starosta Kyselky Josef Janát. Právě on v kině promítá už třicet let a na to, že se obci podařilo tento památkově chráněný objekt nejen zachránit, ale postupně opravovat, je patřičně hrdý.

Podle starosty je zde kino od šedesátých let minulého století, a přestože jeho provoz stojí radnici přibližně 150 tisíc korun ročně a promítá se zde pouze v sobotu, rušit jej rozhodně nechce. Naopak. Radnice plánuje rozšíření sálu na víceúčelový, obnovu šaten a dokončení rekonstrukce zadního traktu budovy.

„Když dva dělají totéž, není to totéž,“ povzdychl si starosta při pohledu na rozpadající se ruiny kdysi vyhlášených lázní Kyselka.

O lázně jako by jejich majitel ztratil zájem. Po letošní zimě se propadly další střechy a nová jsou zde jen tři prkna, která brání vchodu do zchátralého komplexu. „Já tvrdím jedno. Zisky ze závodu Mattoni jdou do zahraničí, daně do Prahy a my tady chodíme v blátě,“ zhodnotil současnost v Kyselce Josef Janát.