Dva manažery České zdravotní (ČZ), která dva roky řídila karlovarskou krajskou nemocnici, stíhá policie. „Zahájili jsme stíhání pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku proti dvěma osobám,“ uvedla karlovarská státní zástupkyně Dana Woydichová. Jejich jména ovšem sdělit odmítla.

Jedním z obviněných manažerů ČZ má být bývalý ředitel karlovarské krajské nemocnice David Hanzl. „Sdělení od policie jsem obdržel. Nesouhlasím s ním a okamžitě jsem proti tomu podal stížnost,“ uvedl Hanzl.

Právě za vedení České zdravotní se krajská nemocnice propadla do ztráty ve výši 120 milionů korun.

Proti způsobu řízení nemocnice se vzbouřili lékaři a zdravotní personál a bývalé vedení kraje této společnosti už smlouvu neprodloužilo. Následný forenzní audit (ke stažení ZDE), který zadal kraj na prověření hospodaření nemocnice za vedení ČZ, prokázal řadu závažných pochybení, například nákupy zdravotního materiálu za přemrštěné ceny, často bez výběrového řízení a od dodavatelů, kteří byli s Českou zdravotní propojeni.

Například Zdravotní distribuční si nechala za služby vyplatit desítky milionů. Auditoři navíc řadu dokladů vůbec nedohledali, ztratily se objednávky i důležité smlouvy. Jiří Fojtík, současný generální ředitel Karlovarské krajské nemocnice, nechce případ komentovat. „Hledíme do budoucnosti, a ne do miminulosti. Navíc ctím presumpci neviny,“ sdělil.

Bývalý náměstek karlovarského hejtmana pro zdravotnictví Jiří Mutinský (ODS) jako by ztratil paměť. „Nevím vůbec, o co jde,“ tvrdil.

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) naopak policejní šetření vítá. „Je to jedině dobře. Konečně se prokáže, kdo v této kauze pochybil,“ uvedl.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek nevyloučil, že obvinění bude rozšířeno o další trestné činy či rozšířeno na další osoby. „Stále totiž vyhodnocujeme další věci. Nemyslíme si, že jsme u konce. Kolegové se touto kauzou vážně zabývají,“ upřesnil mluvčí Skřepek.

Podle něho policie už obdržela stížnost, a to od obou obviněných. „My však trváme na našem usnesení. Odmítáme o tom diskutovat. Je to naprosto jasná věc,“ dodal.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká