Šest lidí se v letošním roce léčilo v karlovarské nemocnici kvůli nákaze klíšťovou encefalitidou. Jak uvedla přednostka oddělení Jaroslava Poustková, počet onemocnění touto závažnou chorobou rok od roku v našem regionu stoupá. Potvrdila tak nepřímo slova krajské epidemioložky Zuzany Vodrážkové. Ta už vloni varovala karlovarskou veřejnost před možnou nákazou klíšťovou encefalitidou tak říkajíc z ´domácích zdrojů´.

„Ještě před několika lety bylo klíště obecné nakažené klíšťovou encefalitidou v Karlovarském kraji a bývalém karlovarském okrese spíše vzácností. Když někdo onemocněl, jednalo se v drtivé většině případů o ´dovezené´ klíště z jiných částí republiky,“ vysvětluje epidemioložka a pokračuje: „Dnes je situace jiná. Výskyt nakažených klíšťat už u nás není výjimkou a odpovídají tomu i počty hospitalizovaných.“

Podle primářky Poustkové se naštěstí ani jeden případ klíšťové encefalitidy nezkomplikoval natolik, aby skončil smrtí pacienta.

„Nedošlo ani k ochrnutí nebo jinému vážnému a trvalému poškození zdraví. Pravdou je, že tak zvanou klíšťovku snášejí daleko lépe dětští pacienti, jinak řečeno, u nich je průběh nemoci daleko méně dramatický a nemívá fatální následky,“ říká primářka Poustková. Doporučila zároveň včasné očkování proti klíšťové encefalitidě.

„Nejlepší dobou na očkování je podzim a zima. Vakcinace se provádí ve třech dávkách, ochrana by měla trvat pět let, některé zdroje uvádějí až osm let,“ doplňuje lékařka.

Klíště je přenašečem i další velmi závažné nemoci, a to lymské borreliózy. Proti té však očkování u nás ještě neexistuje. V lékařských kuloárech se říká, že vývoj vakcíny u nás brzdí či přímo zastavuje nedostatek financí na laboratorní výzkum. Očkovací látku proti borrelióze už několik let mají například v USA. V našich podmínkách však není použitelná, protože se v Evropě vyskytuje jiný druh borrelií.

„Letos jsme zaznamenali dvaapadesát případů borreliózy v kraji,“ informuje krajská epidemioložka Vodrážková. Dodala, že toto onemocnění se v karlovarském regionu vyskytovalo vždy. I kvůli němu je nutné se po návratu z přírody prohlédnout a případně přisáté klíště co nejrychleji odstranit. Platí, že nejlepší je šetrně roztoče vykroutit speciálními kleštičkami (mají je v lékárně) a poté místo dezinfikovat. Lékaři preferují jodovou tinkturu.