Ostrá hádka se mezi krajskými zastupiteli strhla kvůli Festivalu politické písně v Sokolově. Tuto akci, na níž kapely a zpěváci za totality vychvalovali socialistický režim, chce oživit tamní občanské sdružení a na první letošní ročník zažádalo krajské zastupitelstvo o dotaci ve výši třiceti tisíc korun.

„Když jsem četl název politická píseň, nevěděl jsem, zda se mi to nezdá. To skutečně chceme tuto akci, která byla největším vymýváním mozků v ČSSR, obnovit? Vždyť snad žijeme v jednadvacátém století,“ nebral si servítky Jan Hadrava (hnutí Doktoři).

Podle Hadravy by měl kraj přispívat na kulturu, kterou vytvářejí místní lidé, ne na dovážený artikl. „Stačí, že do krajského města dovážíme divadelní představení,“ rozhořčil se.

Hadravovy výtky ale odmítla Eva Valjentová (KSČM), radní pro kulturu. „Politická píseň v Sokolově vychází z tradice, která v Sokolově byla. Tato obnovená akce se skutečně politikou zabývá, reaguje na aktuální problémy tohoto světa, a to je politika, ať je píseň zprofanovaná, nebo ne. Navíc jde o první ročník a já na tomto projektu neshledávámnic špatného,“ uvedla.

Politické písně se zastal také starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS), který zdůraznil, že jde také o to, aby účastníci obnoveného festivalu poznali Karlovarský kraj. „První ročník festivalu má zajímavý program, který bude moderovat Ester Kočičková, a líbí se mi i název. Ten zní Proti papalášům a možná, že si organizátoři budou střílet i z nás,“ upřesnil Jakobec.

Politickou píseň hájil také Zdeněk Berka (ČSSD), který zdůraznil, že současná náplň festivalu je odlišná a zastupitelé by podle něj měli dát na názor kulturního výboru, který akci doporučil. Navíc prý festival zahájí kapela Plastic People.

Zastupitel Václav Larva (ČSSD) dodal, že tato společnost politickou píseň potřebuje. „Co je to proti hnoji, který teče z televizí a na nějž se dívají děti. Politika má široký význam a měla by se vždy uplatňovat,“ dodal Larva.

Hadrava se ale nedal. Podle něj festival navazuje na konkrétní nechvalně proslulou akci. „Hlásíme se tak k debilitě, která v Sokolově kdysi probíhala. Potřebujeme angažované umění, a to napříč politickým hnojníkem, ale nesmí to navazovat na zpěvy fašistů. Nazvěte to jinak. Hlásíme se k něčemu, co bylo šílené,“ odmítl se podvolit Jan Hadrava.

Za to mu vyčinil Luboš Orálek (ODS). „To znamená, že když Loket zřídil na hradě muzeum tortury, pak se hlásí ke středověkému mučení?“ ptal se ironicky.

Korunu všemu nasadil Jaroslav Borka (KSČM), krajský náměstek pro majetek. „My jako komunisté nad touto akcí nijak nejásáme. Hádáme se kvůli tomu proto, že po umělecké stránce nebude tak kvalitní, jako bývala politická píseň v Sokolově? Připomíná mi to ústřední výbor. Nechme na lidech, ať ukážou, co umí. Každé omezení se nám vymstí,“ uvedl Borka.

Na jeho slova ale okamžitě zareagoval Bohdan Havel, podle něhož jde o deklaraci postojů a názorů. „Evokovat negativní jevy z minulosti je hra s ohněm. Vždyť šlo o totalitní typ kultury,“ prohlásil.

Větu přidal také hejtmanův náměstek Jaroslav Bradáč (ČSSD), který ponuře poznamenal, že o hovadině se už zastupitelé hádají půl hodiny, což určitě přivítají organizátoři už kvůli reklamě.

Finanční příspěvek pro politickou píseň krajští zastupitelé nakonec odsouhlasili a odmítli tak Hadravův návrh, že festival pod tímto názvem nebudou podporovat.

A názor veřejnosti? Miroslav ´Dědek´ Zábranský z kapely Proměny by festival pod tímto názvem neobnovoval vůbec. „V žádném případě, a ani jako recesi. Jde o zparchantělou vzpomínku na to, co bylo. Co zase strašit politickou písní? To už nikdy,“ uvedl hudebník.