Nadcházející koncertní sezona Karlovarského symfonického orchestru nabídne kromě nových skladeb a koncertů také změnu na postu šéfdirigenta. Po pěti letech vystřídá Jiřího Stárka čtyřiačtyřicetiletý Martin Lebel.

Včera to potvrdil Alois Ježek, ředitel Karlovarského symfonického orchestru. „Martin Lebel nastoupí na post šéfdirigenta v rámci nové koncertní sezony. Jiří Stárek udělal během pěti let pro náš orchestr obrovskou práci, ale nyní je čas, abychom našli novou energii a invenci. Tu si slibujeme právě od pana Lebela,“ konstatoval Ježek.

Podle Ježka tato změna nepřinese změnu ve finančních nákladech na mzdu šéfdirigenta. „Martin Lebel přijal stejné finanční podmínky, jako měl Jiří Stárek, takže k nějakému navýšení nedojde,“ doplnil ředitel Ježek.

Samotný Lebel by podle svých slov chtěl pokračovat v práci Jiřího Stárka. „Velice si vážím šance, abych tento orchestr vedl. Budu se snažit, abych nezklamal důvěru hudebníků, posluchačů i města,“ přislíbil nastávající šéfdirigent.

Přestože bude Lebel v roli šéfdirigenta nový, s orchestrem už spolupracuje déle. „Už před několika lety se o tuto funkci ucházel, tehdy jsme nakonec zvolili jinak, ale práci pana Lebela jsme nadále sledovali a tušili jsme, že by jednou mohl být vhodným adeptem na tuto funkci,“ sdělil ředitel Ježek.

S novým šéfdirigentem je spokojený také Werner Hauptmann, primátor Karlových Varů. „Já si od nového šéfdirigenta stejně jako vedení orchestru slibuji novou dynamiku a nápady. Po jednání s vedením orchestru mám pocit, že vše směřuje správným směrem a orchestr nabídne mnoho zajímavé hudby,“ řekl Hauptmann.