Obec Kyselku zná veřejnost především ve spojení s chátrajícími lázněmi i minerální vodou. Zdejší region má však své priority i další problémy. V rozhovoru s Deníkem o nich bez přetvářky hovořil starosta Josef Janát.

Ve funkci starosty jste už druhé funkční období. Mohl byste říci, co považujete za největší úspěchy, které se v Kyselce pod vaším působením podařily zrealizovat?
Úspěch lze konstatovat těžko. Za podstatné považuji, že senámpodařilo udržet běžný chod obce, například zajištění veřejného osvětlení i svozu komunálního odpadu. Velkým úspěchem, který bych chtěl zviditelnit, byla oprava dřevěného mostu v Radošově, která byla dokončena už v minulém funkčním období.

Jak je to nyní s jeho stavem? Nechystá se nějaká oprava v rámci reklamací?
Loni na podzim tomu bylo už pět let, co jsme most otevírali. A právě proto, že se blíží konec záruční lhůty, jsme vyzvali zhotovitele, firmu Stavby mostů Praha, aby most preventivně prohlédla a opravila. Příští měsíc se tak na této stavbě budou dělat drobné opravy, které vyplynuly jednak stářím, ale i ze zkušeností z provozu. Od zprovoznění mostu zde auta už třikrát přerazila trámy. Na tyto problémy chceme reflektovat, proto chceme přijmout opatření tak, aby auta při projíždění na mostě musela zpomalit, protože navíc po opravě snížíme i jeho nosnost. Co se týče krátkého mostu, který není zastřešený (nachází se na straně fotbalového hřiště), ten se bude během reklamace vyměňovat celý, protože na jeho povrch působí více počasí, ať už povětrnostní vlivy, v zimě sůl, ale především voda, a trámy jsou tak zničené.
Problém je ale v tom, že tuto část mostu dělala firma, která vyhrála původní výběrové řízení na rekonstrukci. Po sporech, které skončily až u soudu a které jsme nakonec vyhráli, jsme se s ní rozloučili a opravu tak už dokončily Stavby mostů Praha. Původní firma však už dnes neexistuje, protože zkrachovala. Finanční náklady za tuto část opravy tak půjdou za obcí, protože reklamaci v tomto případě nemáme po kom uplatňovat. Stát by měla přitom čtyři sta až pět set tisíc korun. Co se týče úprav, které provedou Stavby mostů Prahy, tak zde jsme na uhrazení nákladů domluveni, bude je platit tato firma. S některými věcmi pomohou obci navíc. V rámci údržby mostu musíme natřít i střechu, šindele je třeba znovu naimpregnovat. V tomto případě se s námi firma bude podílet na uhrazení padesáti procenty, i tak ale uplatnění reklamace vyjde Stavby mostů Praha asi na sedm set tisíc korun.

Oprava mostu se určitě neobejde bez uzavírky. Kdy k ní dojde?
Pro pěší zůstane průchozí, motoristé ho budou muset objíždět. K uzavření má dojít v červnu a opravy jsou naplánovány zhruba na tři týdny. Do začátku letních prázdnin to musí být hotové, tak je nastavený harmonogram.

Co byste zmínil za další plus pro rozvoj obce?
Je to spousta věcí, které považujeme za zásadní, i když nejsou tolik vidět. Šlo například o napojení na plynofikaci všech objektů, které Kyselka vlastní, tedy včetně budov školy. V obci jsme to poznali, protože už se tu tolik nepoužívají pevná paliva a je tu i citelně lepší ovzduší.
Nyní čekáme na vyúčtování, abychom věděli, jaké byly provozní náklady prvního roku a mohli tak srovnat náklady na tuhá paliva. Pustili jsme se také do opravy školy, do renovace hřbitova.

Snaží se vedení Kyselky přistupovat ke všem svým spádovým obcím spravedlivě?
Pod obecní úřad spadají tři obce – Kyselka, Radošov a Nová Kyselka. Kyselka a Radošov na sebe navazují, Nová Kyselka, kde je asi deset až patnáct domů, je ale z ruky. I na tuto část se ale snažíme nezapomínat. Vloni jsme tak v Nové Kyselce udělali kus nové asfaltové silnice, letos jsme do ní prodloužili veřejné osvětlení a také jsme se pustili do generální opravy místní kapličky.
Cestu do Nové Kyselky z Kyselky nám chce nyní převést do našeho vlastnictví Karlovarský kraj a stala by se z ní tak obecní komunikace. Mys tímto záměrem více méně souhlasíme, to ale pouze za předpokladu, že kraj jako její dosavadní majitel ji dá nejdříve do pořádku, protože je v dezolátním stavu. Údržbu na spojnici bychom si pak už hradili sami.

Kdy by se tato komunikace měla Kyselce předávat?
Rozhodně to nebude ještě letos a předpokládám, že ani příští rok. Myslím si, že k tomudojde až v příštím volebním období. Otázkou bude, jak se budou v nadcházejících letech i třeba v souvislosti s krizí vyvíjet příspěvky na údržbu komunikací.

Jak je na tom vlastně obec během světové recese? Už víte, s jakým objemem peněz bude letos Kyselka hospodařit?
Zatím nevíme, jak to dopadne. Na žádné velké vyskakování to ale není a musíme se zkrátka chovat šetrně. Své zkušenosti s informacemi od finančního úřadu už ale máme. Ten nám každý rok vždy posílá vyrozumění, že vzhledem k nižšímu výběru daní do státního rozpočtu nám pokrátil příjmy.
Zatím se mi nestalo, že by nám napsal, že příjmy budeme mít vyšší, protože se vybralo více. Řádově se jedná o stovky tisíc korun, což je pro tak malou obec, jako je Kyselka, ale hodně peněz. S tím ale holt musí člověk počítat a vystavovat rozpočtová opatření. Dluhy se totiž dělají snadno, hůře se ale pak už splácí.

S dluhy, obstaveným majetkem a čerpáním dotací má Kyselka a konkrétně vy ne právě dobré zkušenosti, a to zrovna kvůli opravě radošovského mostu, na který jste dotaci dostali…
Od té doby mám na státní dotace svůj názor a raději o ně ani nežádáme. Obracíme se tak pouze na krajský úřad, kde je spolupráce hodně dobrá. Když žádáme o krajské dotace, vyplním tři papíry žádosti a podle možnosti pak příspěvek získáme, nebo ne, či jen nějakou poměrnou část. Vyúčtování pak vypadá podobně, kdy mi stačí opět maximálně tři papíry. Tento způsob považuji za naprosto průhledný, prokazatelný a velice jednoduchý. Kdežto, když žádáte o příspěvek na vyšších místech, tak musíte sepsat knihu o padesáti stránkách, musíte doložit projekt včetně přílohy, kdy vznikl obecní úřad a zda máme svůj bankovní účet. Když dotaci náhodou dostanete, pak se třesete, abyste splnili všechny podmínky, které se často mění během dané akce, a chyba se najde vždycky. Občas to dochází do absurdních situací.
Proto říkám, že když chcete v dnešní době něco stavět, musíte počítat, že jednu třetinu nákladů vás bude stát samotná stavba, druhou třetinu poplatky a třetí úplatky. Každý to ví, ale dokázat to nejde.

Obci před lety hrozilo, že bude dotaci za Radošov vracet. Za následek to mělo i to, že jste měli zablokované pozemky určené pro výstavbu…
Vracet jsme měli osmnáct a čtvrt milionu korun, nakonec jsme nevraceli ani korunu. Celý tento spor trval více než tři roky. Původně nám byla většina dotace odpuštěna na základě ponížené supliky, kterou jsem na ministerstvo poslal. Zbývalo nám vrátit čtyři miliony, které nám daly řádně zabrat.
Hodně nám v tomto případě pomohla firma se specializovanými právníky. Během té doby jsme měli obstavené pozemky. Jejich hodnota však byla daleko vyšší než samotná výše dotace, kterou jsme měli vracet. Proto jsme se tenkrát domluvili s finančním úřadem, že pokud se objeví kupec na nějaký menší pozemek, tak ho můžeme prodat. Peníze, které jsme za to utržili, ale nešly do obecní pokladny, nýbrž na finanční úřad. Když byla záležitost s dotacemi vyřešená, až pak teprve jsme tyto peníze získali zpět. To byly nakonec finance, které jsme použili na plynofikaci. I ta byla pro nás určitou zkušeností. Jakmile se firmy dozvěděly, že se do ní chceme pouštět, začaly tu kroužit jako supi a nabízí své služby, přičemž za to chtějí jen dvacet procent.
Od 1. července se má rozběhnout E-goverment, rozšířený CzechPoint, a nebudu lhát, když řeknu, žemě kvůli tomu oslovilo už deset firem, které mi chtějí technicky vybavit pracoviště. Tento projekt bude podporovat Evropská unie, a proto budeme muset dělat ne výběrové, ale poptávkové řízení.

Jsou ale i další věci, které vám komplikují práci starosty. Za vašeho působení na radnici mají Lázně Kyselka už druhého majitele, ale rekonstrukce této památky se stále odkládá. Veřejnost to vnímá stejně jako Karlovarské minerální vody, které mají v Kyselce svůj závod. Co na to říkáte?
Lázně a Mattonka jsou dva případy, ke kterým se nechci vyjadřovat. Jsou to věci, které jdou mimo obecní úřad amy jako obec je nemůžeme ovlivnit. Vinu v tom má i špatná privatizace. Více to nechci komentovat.

Karlovarské minerální vody patří k bohatým firmám. Závod mají sice v Kyselce, ta ale z jejich daní nemá nic. Nemrzí vás to?
Ve světě je celkem obvyklé, že daně a jejich přerozdělování bývá čitelné. U nás je to pořád stejné, daně jdou do Prahy, kde se až následně přerozdělují podle Prahy. Myslím si, že je minimálně nemorální, že čtyři vybraná města, jako je Praha, Brno, Ostrava a Plzeň dostávají do svých rozpočtů více jak polovinu a zbytek republiky jen čtyřicet. Když si to přepočítáte na hlavu, tak jeden člověk z Kyselky dostane na hlavu stokorunu, když se přestěhuji ale do Prahy, tak hlavní město na mě dostane osm set korun, a to je zásadní rozdíl. Argumenty, že tato čtyři města zajišťují chod celostátně významných úřadů, neuznávám.
Navíc právě v těch menších městech či obcích není hustota zalidnění tak velká jako třeba v Praze, a obecním úřadůmtak ještě více rostou náklady. Na mysli mám konkrétně veřejné osvětlení. Ve Švédsku to například chodí tak, že každý ví, na co jdou jeho daně, které tu činí čtyřicet pět procent, dvacet procent jde do správy daného města, dvacet procent na sociální oblast a jen pět procent putuje do Stockholmu. Kdežto u nás ani lidé nevědí, na co jsou jeho daně použity.

Příští rok jsou komunální volby. Chystáte se už potřetí kandidovat?
To je otázka. Pokud se rozhodnu kandidovat, tak jedině, abych pomohl dobrým a slušným lidem do zastupitelstva. K volebnímu zákonu mám ale velké výhrady. Zastávám názor, že volby na malých obcích by měly být přímé, protože lidé se tu všichni navzájem dobře znají a nějaké politické hrátky na pravé, levé a růžové partaje na malých vesnicích jsou zbytečné. Politiku by měli dělat ti lidé, kteří přemýšlejí o tom, kamzemi dovést, a ne to, jak si co nejvíce nahrabat pro sebe. Proto by se měl volební zákon ale v tomto směru změnit, a ne si přizpůsobovat Ústavu podle sebe, jak to Parlament dnes předvádí.

Jaké akce chystáte do budoucna?
Předně by se měl zajistit bezpečný příchod a odchod dětí u školy, protože škola se nachází u hlavní komunikace a tedy spojky do Radošova. Budeme se snažit o zajištění alespoň současného stavu parku. Vojenské lesy udělaly generální opravu kapličky a nyní se chtějí pustit do vyhlídky Bučina a obec by jim v tom ráda pomohla.
Jde spíše o věci, které by pomohly cestovnímu ruchu, protože zdejší údolí je opravdu malebné.