Na kolik si vedení karlovarského magistrátu cení Lázně III, které má město ještě ve svém majetku? Jsou údaje, které vzešly z objednaného znaleckého posudku, objektivní a cena reálná?

Podle karlovarského znalce Otakara Kodla, na kterého se obrátilo sdružení O co jim jde?!, nebyly v původním posudku zohledněny důležité okolnosti, jako například lukrativní pozemek pod budovou či investice, které město v objektu zaplatilo.

Podle znaleckého ústavu YBN Konsult, na který se obrátilo vedení města, byla výnosová cena objektu stanovena na 29,5 milionu korun.

Kodl, který měl podklady od YBN Konsultu k dispozici a postupoval při ocenění podle stejné metody, ale odhadl nemovitost na 139 milionů. Více než stomilionový rozdíl v ceně vysvětluje Kodl různým přístupem k ocenění a opotřebení stavby.

„Nelze vložené investice, například novou měděnou střechu, potlačit stavebním stavem suterénu jako konstrukci lineárně opotřebovanou ve výši 81 procent,“ upozorňuje Kodl.

Jak před časem informoval mluvčí radnice Jakub Kaválek, město v letech 2002 až 2007 investovalo do Lázní III 25,5 milionu korun. K tomu je potřeba ještě přičíst například rekonstrukci střechy po požáru za 28 milionů korun. Jen tyto investice tedy přišly město na více než 50 milionů korun, přesto je cena objektu podle posudku zpracovaného na objednávku pro Karlovy Vary nižší o 24 milionů.

Ivetta Fialová z YBN Konsult na jaře pro Karlovarský deník uvedla, že při zpracování posudku vycházela z podkladů, které obdržela od města a nájemce Lázní III, společnosti Veso Lázně III. Včera redakci už telefon nebrala.

Náměstek Tomáš Hybner (ČSSD), který materiál připravoval v březnu, uvedl, že posudek zpracovaný YBN je objektivní.

„Nemovitost je ve špatném stavu, v suterénu vyvěrají prameny, které objekt znehodnocují,“ vysvětloval před časem Hybner.

V tomto posudku, konkrétně podle věcné hodnoty, však podle Kodla není adekvátně zohledněna ani cena pozemků. YBN je ohodnotila na 12 milionů, Kodl na 109,5 milionu korun.

„Cena pozemků na nejlukrativnějším místě ve městě je podstatně vyšší, než je v původním posudku uvedeno,“ dodává znalec.

Město uvažuje, že založí firmu Kurhaus, která by Lázně III vlastnila. Poloviční podíl by mělo město, druhý pak nájemce Veso, ten by měl činit právě 29,5 milionu. Proto si nechala radnice zpracovat posudek.

Jednatel Vesa, zastupitel a šéf finančního výboru Jaroslav Fiala (ČSSD), ale nemá o Kodlovu posudku žádné informace. „Nevím, co v něm je. Nejsem znalec, a nemůžu se proto vyjádřit ani k tomu původnímu odhadu.“

Otázka pro Tomáše Hybnera (ČSSD), náměstka karlovarské primátorky

Znalec Otakar Kodl zpochybnil posudek na Lázně III, který si nechalo zpracovat město. Co na to říkáte? Jak to vypadá aktuálně se založením firmy Kurhaus, se kterým měla většina ODS problém?

Práci pana Kodla, kterého si město neobjednalo, jsem sledoval a překvapil mě fakt, že cena byla známa dříve, než vůbec do objektu vstoupil, a už nemluvím o nevyžádaných podkladových dokumentech, bez nichž se jen těžko dá připravit fundovaný posudek.

Doposud jsem tento znalecký posudek vypracovaný panem Kodlem neviděl. Znám jen poslední stranu s čísly, kterou rozdávali na zastupitelstvu města pánové Fujdiar a Homolka. Mrzí mě, že se pan Kodl nechal strhnout některými lidmi a ztratil tím svou nestrannost a devalvoval tak odbornost znalce.

Co se týče Kurhausu, jednání s firmou Veso Lázně III pokračují a posunula se dopředu. Veřejnost budu včas informovat, ale nejprve to projednám v politických klubech, které se uskuteční do konce července.