Sháníte léky na chřipku a nachlazení? Pak pozor.

Kvůli kolapsu připojení lékáren na centrální úložiště Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), které nově musejí farmaceuti dodržovat, je například v Bochově či v lékárně karlovarské nemocnice výdej Modafenu, Paralenu Plus či Nurofenu Stopgrip do vyřešení technických problémů pozastaven. Jinde pacientům vydají proti kartě pojištěnce maximálně dvě balení po třiceti tabletách.

Omezený prodej těchto oblíbených medikamentů stanovuje od 1. května zákon. Tyto léky obsahují pseudoefedrin, proto je masově zneužívala narkomafie k výrobě pervitinu.

„Server, na který musejí lékárníci vyplňovat rodná čísla zákazníků, kteří si léky kupují, nefunguje a pokyny pro jejich prodej se různí. Lékárnická komora doporučuje je nevydávat vůbec, Státní ústav jejich výdej povolil, ale s omezením. Některé lékárny se navíc na na centrální úložiště připojit odmítají kvůli poskytování osobních údajů klientů a tyto léky se rozhodly nevydávat. Lékárna si musí riziko vyhodnotit sama, protože pokud se odmítne k počítačovému systému připojit, hrozí jí sankce,“ uvedl Petr Szonyi, předseda okresního sdružení lékárníků. Ten žasl, že systém zkolaboval, přestože bylo o svátcích otevřeno tak málo lékáren.

Lékárny tak nyní řeší neřešitelné. Prodávat, či ne?

„Neprodáváme nyní nic. Až bude systém fungovat, pak se připojíme,“ uvedli například v lékárně Bochov. Stejně reagovali i v centrální lékárně karlovarské nemocnice. „Zatím tyto léky neprodáváme,“ uvedli i zde. Jáchymovská lékárna Šalvěj prodá dvě balení léků proti kartičce pojištěnce. Tento doklad vyžadují i další karlovarské lékárny, ale například lékárna na Masarykově třídě jejich prodej pozastavila. „Tyto léky už vůbec neprodáváme, nejsme zatím napojeni na centrální server,“ uvedla jedna z lékárnic.

Situaci sledují také studenti farmacie. „Je v tom zmatek, tak jsem zvědavý, jak to nakonec bude. Každý nám tvrdí o této novince něco jiného,“ uvedl Karlovarák, který studuje farmacii v Hradci Králové. „Nejsem odpůrce centrálního úložiště, alespoň bude lepší kontrola, ale systém se musí dobře ošetřit, aby to nebyl pro lékárníky i zákazníky velký chaos,“ dodal vysokoškolák.

Ivana Kalinová, Jan Havelka

Léky, kterých se omezení týká

Modafen, Paralen Plus, Nurofen Stopgrip, Aspirin Complex, Daleron, Paralen Plus Grip.
Některé lékárny tyto léky nyní nevydávají vůbec, jinde je koupíte na předpis či kartu pojištěnce.