Město Karlovy Vary už uhradilo pokutu za losovačku, tedy za nestandardní výběrové řízení o zakázku na stavbu multifunkční haly. Tu ale ve skutečnosti nakonec zaplatila firma Stormen, která výběrové řízení pro město organizovala.

Jak včera informoval mluvčí radnice Lukáš Pokorný, stalo se tak na základě rozhodnutí rady ze 17. června.

„Uloženou pokutu ve výši půl milionu město uhradilo včetně nákladů řízení na účet Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) 19.

června,“ upřesnil Pokorný. Mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa potvrdil, že peníze od města už skutečně na účet došly.

Jak vyplývá z informací z usnesení mimořádného jednání rady ze dne 17. června, radní uhrazení pokuty řešili v rámci rozpočtového opatření. Jenomže rozpočtová opatření může schvalovat jen zastupitelstvo města.

„O rozpočtových opatřeních vždy rozhoduje zastupitelstvo,“ uvedl radní Martin Zeman (ČSSD).

Jak se redakce Deníku dozvěděla, právě to mělo být důvodem, proč vedoucí finančního odboru magistrátu Miroslava Knapová dala nečekaně výpověď.

„Vedení města ji nutilo, aby tento materiál předložila. Paní Knapová to ale odmítla. Takovou transakci by totiž muselo schválit nejdříve zastupitelstvo města a ona o tom věděla. Politici ji k tomu přesto dál nutili. Proto dala výpověď,“ sdělil dobře informovaný zdroj.

Knapová se odmítla ke svému odchodu z radnice vyjádřit. Její výpověď ale potvrdili tajemník magistrátu Jiří Vávra i primátorka Veronika Vlková (ODS).

„O tom, že po jedenácti letech odchází z radnice inženýrka Knapová, jsem se dozvěděl oficiálně toto úterý. Výpověď podala k 4. červenci. Dnes budu vypisovat výběrové řízení na obsazení tohoto postu,“ reagoval včera tajemník magistrátu.

ÚOHS už dvakrát rozhodoval ve věci „karlovarské losovačky“. Stejně jako v prvním případě i v odvolacím řízení konstatoval, že město v tomto výběrovém řízení postupovalo nestandardně a porušilo zákon o veřejných zakázkách, a na základě toho mu udělil pokutu ve výši půl milionu.

Šéf společnosti Stormen Jiří Pilský včera poprvé informoval média o tom, že pokutu za losovačku zaplatila jeho firma. „Peníze jsme na účet města poslali už někdy v dubnu. A že jsme nakonec pokutu zaplatili my? Vyplývalo to ze smlouvy, že veškeré případné škody uhradí naše společnost. Podle mě by se smlouvy měly dodržovat,“ uvedl Pilský.

Pokorný upřesnil, že peníze, které zaslal Stormen, byly začleněny do rozpočtu města.

Primátorka Vlková odmítla, že by byl za odchodem Knapové nátlak politiků. Popřela i to, že by město porušilo rozpočtovou kázeň i zákon o obcích. „Není to pravda. My zákon dodržujeme, proto uhradíme i pokutu. Ta bude zaplacena z rozpočtových kapitol právního odboru. V září budeme schvalovat tuto transakci. Peníze, které nám přišly od Stormenu, tak zpětně vložíme na účet právního odboru,“ vysvětlovala.

Někteří zastupitelé mají však o odchodu Knapové jiné informace. „Je otázkou, zda politické vedení vytváří takové podmínky, za kterých by mohli úředníci na radnici pracovat. Že paní Knapová neodešla z osobních důvodů, ale kvůli věcem, kterým už nemohla přihlížet, by pak bylo na pováženou,“ komentoval Jaroslav Borka (KSČM).

Podle Petra Kulhánka (KOA) by se jednalo o exemplární porušení etiky a rozpočtové kázně. „Z toho už by měly být vyvozeny důsledky. Ten, kdo k tomu úřednici nutil, by měl odejít ze své funkce,“ dodal Kulhánek.

Výpověď Knapové politiky zaskočila

Zpráva o odchodu Miroslavy Knapové z funkce vedoucí odboru ekonomiky na karlovarském magistrátě opět rozvířila dění v Karlových Varech. Podle zastupitele Jiřího Kotka (SNK/ED) je tento odbor již dlouhou dobu zatížen nestandardními tlaky.

„Ono vyhovět požadavkům radních nemůže být jednoduché. Řada z nich se podle mého názoru pohybuje za hranicí zákonné, ale zejména morální a únosné míry. Loajalita úředníků nemusí být bezbřehá, jak je možné vnímat z rezignace paní Knapové. I když formální zaúčtování majetkových machinací radních nemusí být tím nejsložitějším. Náročnější jsou jistě přípravy a kamufláže výběrových řízení či stavebních řízení, které dělají jiní úředníci z jiných odborů,“ říká Kotek.

Toho hlavně překvapilo, že pokutu vzala na sebe nakonec firma Stormen. Město totiž i druhé rozhodnutí antimonopolního úřadu napadlo, a to žalobou, o které soudy ale zatím nerozhodly.