„Rozhodně to nebude v horizontu jednohou roku, ale tří let. Jde o dlouhodobou záležitost. Se zahrádkáři vstoupíme do jednání o nových nájemních smlouvách,“ uvedl Tomáš Hybner (ČSSD), náměstek primátora. Podle něj by v místech současné zahrádkářské kolonie měla v budoucnu vyrůst hala pro míčové sporty a také Dětská vesnička bezpečí.

„Tyto pozemky dosud patřily Pozemkovému fondu. který je bezplatně převedl na město Karlovy Vary. Problém je ale v tom, že domky, které si zde zahrádkáři postavili, jsou v jejich vlastnictví a mají je v katastru nemovitostí. Nevím, jak se to mohlo stát,“ vysvětlil Hybner.

Protože jde o přibližně padesát zahradních domků, náměstek se bude snažit v rozpočtu města vyčlenit poměrně vysokou částku na odškodnění majitelů zahradních domků. „Zároveň připravujeme alternativy, kde by mohly vyrůst nové zahrádkářské kolonie. Vytipovali jsme Rosnice a Čankov. V každém případě budou zahádkáři v Tuhnicích hospodařit na pozemcích i příští rok,“ zdůraznil náměstek.

Magistrát žádá ROP o dotace na dětskou vesničku a míčovou halu

O dotace na míčovou halu i na dětskou vesničku bezpečí podal magistrát žádost na Regionální operační program Severozápad.

„Dosud bylo mezi sto osmdesát tři projektů z Ústeckého a Karlovarského kraje rozděleno 11,5 miliardy. V Karlovarském kraji byla smlouva o poskytnutí dotace uzavřena pro sedmdesát jedna projektů, přičemž mezi tyto projekty byly rozděleny více než čtyři miliardy korun,“ vysvětlil Vojtěch Krump, mluvčí Úřadu Regionální rady soudržnosti Severozápad.

V regionálním operačním programu bylo pro Ústecký a Karlovarský kraj na období 2007 až 2013 k dispozici celkem 745 911 021 eur (přibližně 19,5 miliardy korun). Celkem bylo od roku 2007 do ROP Severozápad zatím podáno 578 projektů a požádáno o dotace v celkovém objemu 20,1 miliard.

„Pokud jde o rozdělení dotací do jednotlivých oblastí, které jsou z ROP Severozápad podporovány, nejvíce peněz, tedy více než šest miliard (z toho 1,9 miliardy korun v Karlovarském kraji), získala města pro své projekty zaměřené na regeneraci a rozvoj,“ řekl Krump.

Druhá největší část dotací, přibližně dvě a půl miliardy, z toho 1,2 miliardy pro Karlovarský kraj, pomůže v regionu s modernizací dopravní infrastruktury a s rozvojem veřejné dopravy.