Přísnější kontroly staveb nařizují nyní představitelé měst a obcí v regionu. Reagují tak na nedávnou tragédii v Praze, kdy zřícení domu připravilo o život čtyři lidi. Podle odborníků totiž laik nepozná, zda je určitý objekt právě tou pomyslnou časovanou bombou, která ohrozí život.

Na pražskou tragédii už reagovali například v Ostrově. „Stavební úřad má od nás pokyn vykonat potřebné kontroly, aby k podobnému neštěstí nemohlo dojít,“ potvrdil starosta Ostrova Jan Bureš. Podle něj se město vždy snaží na podobné tragédie reagovat okamžitou kontrolou i v dalších případech.

„Podobně jsme například nechali prověřit před časem naše stromy, zda nejsou ve stavu, kdy by hrozily pádem a ohrožovaly život místním lidem. Je vždy potřeba se na základě podobných tragédií poučit a nepřipustit možnost, že by se podobné věci děly i v našem městě,“ doplnil Bureš.

Na tragédii reagoval urychleně také karlovarský magistrát. „Případ jsem konzultoval se stavebním úřadem, aby důsledně monitoroval rekonstrukce budov na území města,“ konstatoval Werner Hauptmann, primátor Karlových Varů. „Také jsem urgoval zintenzivnění namátkových kontrol stavebních povolení a dalších náležitostí,“ doplnil karlovarský primátor Hauptmann.

Nejdecká radnice se podle místostarostky snaží podobným případům předcházet dlouhodobě. „Vždy přísně tyto rekonstrukce a projekty hlídáme a problémům předcházíme kontrolami. Každopádně jde o strašlivou tragédii a doufáme, že právě díky důslednému dodržování pravidel se Nejdku nepříjemnosti tohoto typu vyhnou,“ sdělila Drobná.

Podobný názor měl i Václav Heřman, starosta Nové Role. „V Praze šlo o hrozivé neštěstí, které se zřejmě stalo hlavně kvůli selhání stavební firmy, investora a dalších privátních organizací,“ podotkl starosta. „My jsme velmi specifické město, fungují zde například velmi dobře sdružení nájemníků a vlastníků bytových jednostek, která se snaží svůj majetek velmi důsledně a odborně kontrolovat. Věnují tomu hodně času a podle mě když má člověk zájem, aby bylo vše v pořádku a požádá i o odbornou pomoc, tak by nemělo docházet k tomuto druhu neštěstí. Není to tedy pouze věcí úředníků, ale také investorů a stavebních firem, které projekty realizují a měly by mít zájem na tom, aby se vše udělalo profesionálně, legitimně a podle všech nařízení a nezbytností. Je to ostatně i jejich nepříjemnou vizitkou, pokud by se něco takového stalo,“ řekl starosta Heřman.

„Na druhou stranu je samozřejmě povinností a v zájmu měst a úředníků, aby firmám co nejdůsledněji dali najevo, že rekonstrukci bedlivě hlídají a nepřipustí pochybení, která by jakkoliv ohrozila životy lidí,“ uzavřel Heřman.

Důležitost důsledných kontrol a dodržování pravidel potvrdil také odborník, karlovarský statik Josef Plašil. „Rozhodně je potřeba, aby stavební úřad byl důsledný nejen až když přijde na řadu kolaudace, ale přímo při rekonstrukci objektu. Čím větší důslednost, tím je menší riziko případných neštěstí,“ uvedl Plašil.

„Laik rozhodně bez odborníka nemůže poznat, zda je inkriminovaný objekt v pořádku, to by musel být minimálně stavař. Nejlepší je vše konzultovat s odborníky a tím zaručit, že bude skutečně vše v pořádku,“ dodal karlovarský statik.