„Zastupitelé odsouhlasili v roce 2003 pravidla pro prodej a pronájem pozemků v majetku města. V roce 2008 ale zastupitelstvo zrušilo část tohoto usnesení, která se týkala prodeje pozemků a schválilo pravidla nová. Prodeje patří do pravomoci zastupitelstva, pronájmy a výpůjčky do pravomoci rady,“ vysvětluje náměstek primátora Tomáš Hybner (ČSSD).

Podle Hybnera bylo pro dokončení novelizace pravidel potřeba stanovit v podobném duchu také nový systém pro pronájem a výpůjčku městských pozemků.

„Na dosavadním stavu se v podstatě nic zásadního nemění, rada postupovala v případě pronájmů a výpůjček pozemků de facto stejně. Chtěli jsme je jen sesumarizovat a dát do celistvého, přehledného dokumentu,“ dodává náměstek primátora.

Jednou ze zásadních novinek je například to, že výpůjčka pozemku bude schválena pouze neziskovým organizacím, jako jsou například tělovýchovné jednoty. „Jedná se o výpůjčky, které jsou zpravidla bezplatné. Nejde o pronájmy městských pozemků,“ upřesňuje mluvčí magistrátu Jan Kopál.

Další zásadní novinkou je, že pozemek pod stavbou či ten, který tvoří funkční celek se stavbou, jež není v majetku města, si může pronajmout či vypůjčit pouze majitel tohoto objektu. „Nebo žadatel musí předložit písemný souhlas vlastníka stavby s pronájmem či výpůjčkou pozemku,“ stojí v dokumentu. Dle schválených pravidel by ale musel být vlastník objektu jen neziskovou organizaci, pokud by si chtěl daný pozemek od města vypůjčit.

Radní v rámci tohoto dokumentu schválili nové sezebníky pro pronájem parcel.

V katastrálním území Karlovy Vary tak nyní žadatelé za pronájem pozemku určeného k parkování zaplatí za jeden metr čtvereční ročně 170 korun, za pronájem prodejní plochy je to 180 korun, za pronájem parcely k sportovnímu vyžití 120 korun, za zpracování studie k využití pozemku pak 150 korun.