Zastupitel Petr Kulhánek (KOA), který se s řadou rodičů snaží městskou školku zachovat, se domnívá, že jde právě o obstrukce.

Přesvědčil se o tom naposledy ve středu, kdy zjišťoval, zda vůbec vedení radnice zaslalo na Ministerstvo vnitra podklady k rušení školky. Ministerstvo vyzvalo radnici k předání podkladů kvůli pochybnostem, zda má město právo zrušit provoz městské školky bez souhlasu zastupitelstva.

Materiály měly odejít z magistrátu do 11. června, tedy do středy. Jenomže ještě ve 14 hodin odpoledne informoval právník ministerstva Adam Furek zastupitele Kulhánka, že mu stále nic z města nepřišlo.

O půl hodiny později ve středu mluvčí Kaválek uvedl: „Posílali jsme je dnes v elektronické podobě a zítra je budeme posílat písemně. Takže termín jsme stihli.“ Zároveň ve středu dodal, že pokud si někdo myslí, že oskenovat zřizovací listiny je práce na tři hodiny, tak se mýlí. „Zabralo nám to několik dní práce,“ dodal mluvčí.

Jak si redakce včera ověřila, na ministerstvo přišly materiály později. „Dostal jsem je krátce po sedmnácté hodině,“ potvrdil Furek.

Materiály posílal na ministerstvo právník radnice Tomáš Vodenka. Ten odmítl včera s redakcí komunikovat.

„Právník magistrátu podklady posílal dříve, než jste se nás na to ve středu ptali. Konkrétní čas ale nezná, protože e–mail v odeslané poště odstranil, poněvadž příloha byla příliš objemná. Vylučuji, že jsme podklady zaslali až po vašem telefonickém dotazu, protože oskenovat všechny ty stránky bychom během dvou hodin zkrátka nezvládli,“ vysvětloval včera Kaválek.

Korespondenci mezi ministerstvem a radnicí má redakce k dispozici. Příloha měla velikost necelé dva megabity a čítala dvacet tři stran.

„Nevylučuji, že mohlo dojít k technickým problémům a radnice skutečně podklady zaslala dříve. To ale není podstatné,“ podotkl Furek. Podle něho se na ně Kulhánek obrátil hlavně proto, aby měl od ministerstva do 17. června potvrzeno, zda město jedná podle zákona, či nikoliv. „Bez podkladů z radnice bychom se k tomu vyjádřit nemohli,“ doplnil právník ministerstva.

Právě 17. června zasedá zastupitelstvo, které se mělo mateřinkou zabývat. Jenomže jak ve středu Kaválek potvrdil, mateřinka se na něm stejně nakonec řešit nebude a přesouvá se až na září.

Důvodem je, že chce vedení města o celé věci ještě jednat.

„Už jsem to také slyšela. Nedozvěděla jsem se však objektivní důvod, proč se školka nyní řešit nebude. Vysvětlení, že o tom musí ještě jednat, je naprostým výsměchem, protože na to politici měli čas dost dlouho. Pochopila jsem, že hledat v tom nějakou logiku je naprosto zbytečné,“ uzavřela jedna z maminek Ivana Al Khaled.

Glosa: Pseudodůvody mají asi zelenou