Velká obměna vysílaček čeká v letošním roce strážníky karlovarské městské policie. Dosluhující analogové komunikátory, které uniformovaní ochránci pořádku používají od roku 2000, nahradí moderní digitální. Generační obměna zařízení přijde přibližně na 1,5 milionu korun.

„Každý strážník ve výkonu dostane vlastní ruční vysílačku. Vyměníme i zařízení ve vozech a na operačním středisku. Nutná bude i výměna převaděče signálu,“ uvedl Marcel Vlasák, velitel karlovarské městské policie.

Důvodů pro změnu zařízení je více. Vedle toho, že stávající analogové vysílačky už skutečně dosluhují, je jedním z dalších fakt, že do analogové sítě se může „nabourat“ prakticky každý radioamatér. „Tento problém digitální zařízení odstraní,“ řekl velitel.

Jednu vysílačku by pak podle velitelových slov měli dostat i státní policisté, tak aby bylo možné v případě nutnosti koordinovat postup obou složek. „Bez kvalitního spojení zkrátka není velení. Je to stará pravda, kterou oceníme zejména v okamžiku mimořádných situací, jež mohou nastat,“ dodal velitel karlovarské městské policie.