My jsme se náměstka Tomáše Hybnera zeptali:
Jako náměstek primátora pro majetek jste velmi často kritizován právě za jeho správu. Myslíte si, že radnice jej spravuje řádně a s péčí správného hospodáře?
O tom, že majetek spravujeme zodpovědně a hospodárně svědčí mnohé kroky. Mělo by už konečně silně zaznít, že současné vedení magistrátu neprodává nemovitosti ruským společnostem ani jsme nezpackali prodej Národního domu, ale naopak jsme ho dovedli konečně do pořádku.
Celá léta prodáváme byty v Karlových Varech jejich stávajícím nájemníkům, vyřešili jsme majetkové problémy v některých zahrádkářských koloniích opět ve prospěch zahrádkářů, každoročně investujeme desítky milionů do oprav městských budov, ať už se jedná o školy, školky, kolonády, kino, areál Rolava, Lidový dům a do spousty dalších. Myslím si, že právě tyto kroky, které se týkají každodenního života občanů města, jsou jednoznačně důkazem toho, že postupujeme správně.
To, že se někteří opoziční křiklouni snaží uměle udělat pochybnou kauzu úplně ze všeho je sice smutné, ale taková je karlovarská realita.

Petice jsou velmi často jedinou zbraní lidí, jak se proti rozhodnutím radních bránit. Zatím město ustoupilo občanům v případě letního kina, z něhož hodlá zřídit odpočinkovou zónu, ale jinak…? Jsou stížnosti lidí podle vás oprávněné, nebo jim magistrát prostě neumí situaci vysvětlit? Velmi často lidé poukazují na to, že se nemohou bránt proti stavební lobby, která podle nich jakoby radnici řídila a plitici jí poslouchali. Jaký je na to váš názor?
To je několik dotazů dohromady. Petice samozřejmě jsou legitimním právem na vyjádření názoru a věřte tomu, že se jejich obsahem vždy důkladně zabývá rada města a několik magistrátních odborů. Názory, které nám takto lidé prezentují, pečlivě vnímáme. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že požadavky v peticích nejsou vždy splnitelné a často jsou samozřejmě v rozporu s názorem a přáním jiné skupiny lidí. Některé problémy mohou navíc doopravdy vznikat i z ne vždy detailního vysvětlení věci směrem k veřejnosti. Bohužel média nám často dávají jen prostor pro defenzivu před útoky opozice a místa pro pozitivní zprávy nebo důkladný rozbor se nám moc nedostává.
Smyšlenky o jakési stavební lobby, kterou má radnice poslouchat se táhnou jako taková chiméra napříč celou naší republiku, někdo tvrdí, že rozhoduje stavební lobby, někdo že rozhoduje energetická lobby, někdo že rozhoduje mediální lobby…

Myslíte si, že zakázky, které město vypisuje, získávají skutečně firmy, které nabídnou ten nejlepší projekt? Nebo je radnice ovlivňována známými, přáteli známých a tak dále? Setkal jste se někdy s korupcí?
Zákon o zadávání veřejných zakázek je poměrně jednoznačný – rozhoduje nejnižší cena, případně ekonomická výhodnost. Všechna další kritéria mají menší váhu, a proto skutečně musíme vybírat toho, kdo nabídne nejnižší cenu. Během své politické kariéry jsem se setkal s lobbingem, to je nepopiratelné, ale s korupcí jako takovou ne.

Kdy bude zveřejněn hospodářský výsledek multifunkční haly a kolik bude činit její roční provoz?
Hospodářský výsledek bychom měli znát do konce dubna, spekulovat teď o konkrétních číslech by nebylo férové.

Jaké prodeje plánuje koalice realizovat do komunálních voleb? Co říkáte argumentu opozice, že některé prodeje se budete snažit protlačit silou bez ohledu na to, co je pro město výhodné?
Tento argument bude opozice vždy používat a snad se za to na ni ani nemůžeme zlobit. Blíží se volby a je tudíž nutné kritizovat každý náš krok, i kdyby měl být pro město sebelepší. Nevím, co je navíc míněno tím „protlačováním“. Demokratický princip je založen na hlasování, v němž rozhoduje většina – možná to není princip zcela bezvadný, ale nikdo na celém světě zatím lepší nevymyslel. Fungoval v řecké demokracii, u nás za první republiky… prostě ve všech dobách, která vnímáme jako ty skutečně demokratické. Co je na něm najednou pro opozici tak nepochopitelného?