Jsou to už čtyři měsíce, co Deník zveřejnil informace o tom, že budoucí vlastník Národního domu v Karlových Varech, společnost Eltodo Národní dům, nemůže zahájit rekonstrukci této chátrající památky.

Důvodem byla žaloba na určení vlastnictví, kterou podal Ivo Ouřada. Tím objekt Národní dům na katastru zaplomboval.

Od dubna se ale tato situace nezlepšila, spíše se vyostřila. Právě Ouřada si před lety objekt od města koupil, nikdy za něj ale nezaplatil.

„Máme pocit, že se v této věci nic neděje. Proto jsme iniciovali jednání s představiteli karlovarského magistrátu, se kterými bychom chtěli problém projednat. Příští čtvrtek bychom se tak měli sejít s primátorkou a probrat s ní, co bude dále,“ uvedl včera jednatel společnosti Eltodo Národní dům Michal Pruner.

Nevyloučil zároveň, že budoucí vlastník by mohl žádat po městu náhradu za ušlý zisk. „Zatím jsme o tom nerozhodli. Je to ale jednou z možností, jak tuto situaci řešit,“ potvrdil Pruner.

Podle něho by nejideálnějším východiskem z tohoto problému byla dohoda mezi městem a podnikatelem Ouřadou.

„Možná by město na tom tratilo, ale pak by mělo opravený Národní dům. Tato dohoda je tedy jediným možným řešením,“ konstatoval jednatel společnosti. Pruner přiznal, že kdyby nebylo plomby na katastru, Eltodo by už dávno začalo s rekonstrukcí Národního domu. „Stavební povolení jsme dostali v lednu,“ upřesnil.

Město uzavřelo smlouvu s Eltodem 21. července roku 2005. Ouřada podal žalobu 17. června stejného roku. Představitelé města však tvrdí, že o této žalobě se dozvěděli prostřednictvím soudu až v říjnu následujícího roku.

„Když jsme podepisovali smlouvu s městem, tak byl výpis z katastru čistý,“ poznamenal ale včera jednatel Pruner s tím, že představitele Eltoda už napadlo, zda Ouřada Národní dům neblokuje záměrně. „Kdyby to tak ale bylo, tak by nás oslovil, což se však nestalo,“ dodal Pruner.

Mluvčí Lukáš Pokorný tlumočil názor vedení radnice s tím, že se se zástupci Eltoda primátorka Veronika Vlková (ODS) určitě sejde. „Projedná s nimi tuto složitou problematiku,“ uzavřel Pokorný.