„Po rozsáhlé komplexní přestavbě byly v úterý 31. března v Nemocnici Ostrov otevřeny porodní sály. Investice do jejich rekonstrukce dosáhla výše 14 milionů korun. Budoucí maminky už absolvují porod v podmínkách komfortního prostředí, srovnatelných s nejmodernějšími mezinárodními trendy a standardy,“ uvedla mluvčí ostrovské nemocnice Andrea Vránová.

Moderní porodní sály přinášejí maminkám maximální pohodlí v novém útulném a moderním prostředí. „Celé prostory jsou komplexně vybaveny novou přístrojovou technikou, porodními lůžky a zařízením. Jsou zde dva samostatné porodní boxy s relaxační vanou, sociálním vybavením a moderní porodní postelí. Dále je zde nová ultrazvuková místnost a také moderní vyšetřovna,“ vysvětlila mluvčí.

A jak to nyní bude na novém gynekologicko-porodnickém oddělení Nemocnice Ostrov fungovat?

„Maminka je přijata na ambulanci, kde je kompletně vyšetřena. Projde vyšetřením vaginálním, dále kardiotokografickým vyšetřením, které sleduje děložní činnost a ozvy srdíčka miminka. Potom následuje ultrazvuk. Zde se měří váha a poloha miminka a provede se takzvané ´Doppler vyšetření´, které ukáže průtok krve pupečníkem. Po tomto kompletním vyšetření se maminka přesune do observačního pokoje, který je dvoulůžkový s plazmovou televizí a DVD přehrávačem,“ líčí mluvčí.

Maminka si zde může dle vlastního výběru pustit DVD. Součástí observačních pokojů je prostorná sprcha sloužící k relaxaci a toaleta. „Z observačního pokoje jde maminka na porodní sál neboli porodní box. Observační pokoje i porodní boxy jsou klimatizované,“ vysvětluje. Doplnila, že porodní sály jsou dva. Maminka má tedy na výběr. Jeden je žlutý - veselý a dynamický a druhý je modrý melancholický. Uvnitř každého sálu je moderní polohovatelné lůžko, které se dá rozložit do několika rozmanitých poloh dle potřeb a přání maminky, například vsedě, vleže, v podřepu a může se opírat o madla. Je zde samostatné novorozenecké vyhřívané lůžko s váhou a dalším vybavením. Součástí sálů je relaxační vana a samostatný sprchový box, ve kterém může maminka relaxovat s míčem.

V úvodu slavnostního otevření nových porodních sálů přivítal za vedení nemocnice Ostrov pozvané hosty (například starostu Ostrova Jana Bureše, zdravotního ředitele Karlovarské krajské nemocnice Filipa Bergera, zdravotního radu Karlovarského kraje Jožu Lokajíčka) náměstek pro léčebně preventivní péči Jiří Štefan s primářem gynekologicko-porodnického oddělení Peterem Holopem.

Nechybělo tradiční přestřižení slavnostní pásky a poté prohlídka porodních sálů. „Od otevření nových sálů se uskutečnilo 26 porodů. Zajímavostí je, že tento týden rodila v ostrovské nemocnici i sestra známého herce Petra Rychlého Renata Rychlá. Maminky si moderní prostředí velice pochvalují,“ dodala Andrea Vránová.