Lázeňské město Karlovy Vary nepatří k obvyklým místům pro mítinky pravicových extremistů. Přesto právě zde se ve středu sešly desítky příznivců ultrapravice na neohlášené akci.

„Shromáždění nebylo magistrátu ohlášeno. O tom, že se něco podobného může v Karlových Varech konat, jsem se dozvěděl od policie, která také byla připravena toto shromáždění sledovat a případně regulovat. Byl jsem s policií v kontaktu a vím, že se jí podařilo situaci zvládnout, viděl jsem také poté záznam v televizním zpravodajství,“ reaguje primátor Werner Hauptmann (ODS), který je rád, že nedošlo k žádným závažným škodám.

„Uvědomuji si, že extremismus se v poslední době podobným způsobem projevuje. Osobně si ale myslím, že žádné politické hnutí, které ve svém důsledku navrhuje omezení nebo popření lidských práv či vede k jakékoliv formě diktatury, do jednadvacátého století prostě nepatří,“ dodává primátor.

Obavy ze setkání měli i provozovatelé restaurace Evropský dvůr, kterou ještě před lety považovali skinheads za svou domovskou centrálu. Právě sem extremisty policie ve středu večer doprovodila.

„Ano, kdysi sem chodívali velmi často. To ale bývávalo. Teď se stává, že se tu sejde jeden stůl tak jednou za dva měsíce. Pokud se chovají slušně, tak nám jejich přítomnost nevadí,“ konstatuje provozovatel Marián Baláž.

Na mítink ultrapravice ho ještě ve středu v podvečer upozornila policie. „Varovala nás, že se k nám možná chystají, s kolegou jsme tak měli strach. Naštěstí to dopadlo v klidu. Dali si u nás pár piv a odešli,“ dodává Baláž.

Redakce požádala o stanovisko i romské sdružení ROS, jeho členové se ale nechtěli k setkání vyjádřit.