Pohárek je určen především plavcům mladé nastupující generace, kteří zde budou v konfrontaci se zkušenými závodníky usilovat o nominaci na Mistrovství České republiky v plavání tělesně postižených Czech National Open.

Tradice Pohárku se píše od roku 2002, kdy byl poprvé pořádán jako malý mítink místního významu. V uplynulých osmi ročnících se ale rozrostl na renomovaný mistrovský závod, kde počet startujících pravidelně překračuje stovku. V loňském roce se v sokolovském bazénu sešlo rekordních 113 plavců od těch, kteří na svoje úspěchy teprve čekají, až po celou plejádu na světové scéně ostřílených reprezentantů. Hvězdami byli například plavci SK KONTAKT Praha Kateřina Lišková a Vojta Franěk, účastníci paralympijských her 2000 v Sydney a 2004 v Athénách a mistrovství světa v jihoafrickém Durbanu.

Podobně kvalitní účast očekávají pořadatelé i letos. Opět se přihlásili se svou loňskou premiérou na Pohárku spokojení Slováci a svou účast potvrdil i Martin Kovář, živoucí legenda českého paralympijského plavání.