Vitický potok se ve čtvrtek odpoledne změnil v potok smrti. Příčinou byla otrava tohoto potoka v oblasti od obce Nivy přes Dalovice k soutoku s řekou Ohře v Karlových Varech.

Český rybářský svaz, Místní organizace Karlovy Vary, společně s Inspekcí životního prostředí a dalšími orgány zahájily počítání škod způsobených na rybí obsádce, která byla z velké části zaměřena na pstruha obecného.

„Pstruh obecný a raci, kteří se začali do koryta našich potoků pomalu vracet jsou nezodpovědností zatím neznámého pachatele opět ohroženi,“ uvedl Michal Riško, předseda Rybářského svazu v Karlových Varech.

„Pokud se bude jednat o havárii to nic nezmění na dlouholeté práci rybářů, která přijde v letošním roce vniveč. Větší úhyn ryb v důsledku lidské bezohlednosti a nedbalosti si pamatujeme po dokončení Tesca v Karlových Varech, kdy management nezapojil čerpací stanici do sítě VAK a došlo tak k otravě ryb na Chodovském potoce,“ dodal Riško.

Paradoxem podle něj zůstává, že pokuta tenkrát byla sto tisíc korun, která pro řetězec nebyla ničím, než drobným výdajem.

„V letošním roce nám obsádku, která měla být vysazena do pstruhových revírů na Karlovarsku už nikdo nevrátí. Uhynulé ryby zůstanou jen smutnou vzpomínkou na stovky hodin práce a lásky, kterou těmto němým živočichům věnují všichni, kteří se u nás rybochovu věnují,“ dodal předseda Riško.