V české výpravě nechybí ani pět Karlovaráků, Jiří Berger, Michal Geier, Tomáš Kvoch, Miroslav Hrbek a Martin Frous.

Do paralympijské vesničky Millenium Water, která pro ně bude čtrnáct dní domovem, zamířili již v sobotu 6. března. Zde budou týden polykat předparalympijskou atmosféru. „Pro nás je velký úspěch už jen to, že jsme se na paralympiádu vůbec dostali,“ vysvětloval hlavní trenér Česka Tomáš Zelenka.

Paralympiáda odstartuje slavnostním zahájením ve čtvrtek 12. března. Češi pak vstoupí do paralympijského turnaje o den později. Ve skupině B se v zahajovacím duelu představí v UBC Thunderbird Areně s Japonskem. „V tomto utkání se již může rozhodnout, jakým směrem se bude naše vystoupení na paralympijském turnaji odvíjet,“ míní Zelenka.

Poprvé povede český výběr s kapitánským ´céčkem´ Zdeněk Hábl, kterému předal před odletem kapitánskou pásku právě karlovarský útočník Jiří Berger. „My startujeme na takovémto turnaji poprvé, takže se toho moc od nás očekávat nebude, což může být naše výhoda. S Japonskem máme vyrovnanou bilanci, takže pokud tento duel zvládneme, mohli bychom se v případě dalších dobrých výsledků probojovat do čtvrtfinále,“ podotkl Berger.

A to je také cíl české reprezentace. „Chceme postoupit do čtvrtfinále, pak se uvidí, co bude dál,“ pokračoval Zelenka.

Po duelu s Japonskem čeká Čechy ještě utkání s úřadujícím sledgehokejovým mistrem USA. „Američani jsou favorité celého turnaje. My ale nemáme co ztratit, naopak, můžeme jen překvapit,“ upozorňuje Berger.

V posledním utkání skupiny pak čeká Česko souboj s Koreou. „Určitě bychom si chtěli ve skupině připsat co nejvíce bodů,“ podotkl Berger.

Žraločí deník z Vancouveru

Karlovarský deník ve spolupráci se Sharks Karlovy Vary a ČSHA pro vás připravil exkluzivní ´Žraločí deník z kanadského Vancouveru´. Týkat se bude vystoupení české reprezentace na historicky první paralympiádě. O své pocity se s vámi bude dělit nejen Jiří Berger, ale i další reprezentanti či hlavní kouč českého výběru Tomáš Zelenka. V neposlední řadě pak pro vás připravili funkcionáři ČSHA zprávy na svých webových stránkách – www.csha.cz.

Probuzení do pošmourného rána

…Do prvního dne jsme se probudili do pošmourného rána. První oficiální čas byl stanoven na třináctou hodinu, kdy byl stanoven odjezd na trénink. To slibovalo, že se pořádně vyspíme a většina oželí i snídani. Opak však byl ale pravdou. Již od brzkých ranních hodin jsme se po skupinkách na snídani potkávali. Například můj spolubydlící, kterým je Martin Frous, brouzdal po vesnici už od pěti hodin!

Já vstával v sedm a vůbec jsem z toho nebyl nadšený. Inu co, nasnídám se a něco ještě dospím, řekl jsem si. Ale tento plán bohužel nevyšel. Na trénink jsme odjeli nakonec až ve čtrnáct hodin, protože nastaly nějaké potíže při dopravě výstroje z letiště, která cestovala do Vancouveru už před čtrnácti dny. První trénink byl spíše seznamovací a hlavně jsme si zkontrolovali výstroj, aby při technické kontrole, kterou obstarají komisaři turnaje, nebyly problémy. První trénink českého týmu si nenechal ujít i Honza Chlubna (pozn. red., místopředseda SKV Sharks), který do Vancouveru přicestoval po vlastní ose jako fanoušek, ale hlavně jako zuřivý reportér.

Celý sledgehokejový turnaj se bude hrát v Thunderbird Areně, kde probíhal olympijský turnaj v ženském ledním hokeji. Od vesnice je daleko asi čtyřicet minut jízdy autobusem. První den jsme zakončili společným sledováním videa ze zápasu s Japonskem…

Časový posun nadělal paseku

…Druhý den pro nás začal poměrně brzy a zmateně. Odjezd na trénink byl v 8.30 hodin. Protože jsme se ještě pořádně nezaklimatizovali, tak se vstáváním měli někteří potíže. Já a Martin Frous jsme se probudili čirou náhodou až v osm hodin. Sice jsme měli nařízený budík, který jsme oba slyšeli, ale nějak nám nedošlo, že jsme měli vstávat. Ale takový Míra Hrbek zaperlil ještě víc. Když mu zazvonil budík, vstal a šel se umýt, takový normální ráno. Když vyšel z koupelny, oblékl se a že půjde na snídani. Když odcházel, podíval se na mobil, zjistil, že to, co na jeho mobilu zazvonilo, nebyl budík, ale SMSka, a s hrůzou zjistil, že je teprve půl čtvrté! Tak se zase převlíkl a šel dospat. Na otázku, jestli mu nebylo divné, že byla ještě tma, odpověděl, že si toho ani nevšiml a že mu to nějak nedošlo. Trénink jsme měli od čtvrt na jedenáct a do vesnice jsme se vrátili až kolem půl druhé.

Ovšem před prvním kontrolním stanovištěm pro vstup do vesnice David Palát zjistil, že na zimáku zapomněl akreditaci, což byl problém. Paralympijská vesnice má totiž dvě kontrolní stanoviště. První je pro autobusy, které vozí sportovce, a druhé je již pro samotné sportovce. Ovšem už při první kontrole se musí všichni prokázat akreditací. Bez akreditace nejste vůbec vpuštěni do areálu paralympijské vesnice. První kontrolu autobusů provádí policisté, kteří mimo kontrolu pasažerů zkontrolují zrcadly podvozek, a teprve potom je autobus vpuštěn do takové mezizóny, kde sportovci vystoupí a jdou do dalšího kontrolního stanoviště. Zde probíhá osobní kontrola, rentgen zavazadel. A protože i naše těla obsahují dost kovových předmětů, následuje klasická „prosahávačka“. Davidovi Palátovi byl nakonec po delší době vystaven provizorní pas, který mu platí 24 hodin, a byl za námi vpuštěn.

Odpoledne jsme navštívili největší obchod s olympijskou a paralympijskou tematikou, který se nachází v centru města. Dnešní den zakončíme tradičním společným posezením s trenérem. Ještě předtím ale někteří využijí možnost zúčastnit se party, na které má zahrát nějaká kapela a DJ. Zítra nás čeká bonbonek v podobě přátelského utkání s Kanadou. Zápas začíná ve 13.30 místního času…

Jiří Berger