„Počet nemocných se z 750 tisíc lidí značně zvednul a myslím, že podpora nás i neziskových organizací by mohla být důslednější a lepší,“ konstatoval Zoltán Terek, předseda Územní organizace Svazu diabetiků.

„Léky jsou poměrně drahé a například VZP nás finančně podporovala a financovala důležitá měření. Nyní si však nasmlouvala jiné organizace, kterým například za různá měření platí deseti až dvacetinásobné částky. Vždy jsme se snažili pojišťovny a další organizace na našich akcích propagovat, proto nevím co se mohlo změnit. Je to určitě škoda,“ doplnil předseda karlovarské územní organizace.

Nyní se Svaz snaží financovat většinu věcí pro členy z vlastních zdrojů. „Nechceme omezit služby a pomoc našim členům, proto se snažíme pracovat i nadále co nejdůsledněji,“ dodal Terek.

U diabetiků je podle členů svazu problémem i to, že léčbu často zanedbávají a neléčí. „Není to nemoc, která by hned nějak bolela, proto řada lidí vůbec nemá snahu s tím něco dělat, nedrží potřebné diety apodobně. Na dnešní akci ale i na jiných se proto snažíme zvyšovat i osvětu a dávat lidem co nejvíce informací a pracovat s veřejností,“ sdělil Miroslav Šperl, vedoucí výstavy.

Lidé, kteří by se chtěli dozvědět informace či s něčím ohledně diabetu poradit, mohou navštívit sídlo územní organizace v ulici I. P. Pavlova 32 každou středu od 14 do 16 hodin.