Karlovarští policisté nechystají po vzoru svých šumavských kolegů lyžařské hlídky uniformovaných strážců zákona. Ti by ostatně byli podle slov jejich mluvčí Zdeňky Papežové na svazích prakticky zbyteční. Nemají totiž žádný zákonný důvod kontrolovat sportovce.

„Už existující desatero lyžaře a snowboardisty není zákonnou normou, ale pouze návodem k tomu, jak se na sjezdovkách chovat,“ vysvětlila Papežová.

Udržovat pořádek v lyžařských areálech je podle slov policejní mluvčí plně v kompetenci jejich provozovatelů. „Policisté mohou zasáhnout až v okamžiku, kdy se kdokoliv dopustí porušení zákonných norem,“ doplnila Papežová.

Situaci by mohl vylepšit zatím neexistující zákon o Horské službě, o nějž horští záchranáři už řadu let usilují. Dal by jejich práci nejen zákonný rozměr, ale navíc by jim dal do ruky zbraň proti neukázněným návštěvníkům lyžařských středisek. „Ani my, ani policisté nemáme právo kontrolovat například to, jestli není lyžař opilý,“ posteskl si bývalý náčelník krušnohorských záchranářů Rudolf Chlad.

Iniciativu šumavských policistů proto Rudolf Chlad i jeho nástupce ve funkci Miroslav Güttner považují spíše za morální podporu při práci profesionálních záchranářů. „Policistům navíc chybí potřebný výcvik. Když je problém, stejně se obracejí na horské záchranáře,“ doplnil Miroslav Güttner. „Už jsem slyšel i názor, že si policisté v pracovní době jezdí zalyžovat,“ dodal s úsměvem Rudolf Chlad.