V minulém týdnu schválilo karlovarské zastupitelstvo v rámci rozpočtu města na rok 2009 garanční fond na podporu strategických firem v regionu, které se dostaly nebo dostanou do potíží. S nápadem garančního fondu přišel bývalý generální ředitel Karlovarského porcelánu Vlastimil Argman. Podnik je v současnosti v konkurzu a jmenovaným insolvenčním správcem je Tomáš Čermín.

Na představu, k čemu by měl vlastně garanční fond sloužit, jsme se zeptali právě Vlastimila Argmana.

„Měl by pomoci překlenout lidem z porcelánek tíživou finanční situaci a nenutit je k tomu, aby skončili a šli hledat podporu na úřad práce. Měl by překrýt období, než se Karlovarský porcelán zkonsoliduje, než získá nového vlastníka, nebo novou podobu,“ říká Argman i s tím rizikem, že se může stát, že firma úplně skončí.

Do garančního fondu schválili zastupitelé 10 milionů korun. Pro potřeby Karlovarského porcelánu se počítá s pomocí osm milionů a dva by zůstaly jako rezerva.

„My teď momentálně dlužíme lidem zhruba 11,5 milionu včetně odvodů za listopad,“ sdělil Deníku Argman s tím, že by už další pomoc od města nežádal. Přitom připomněl, že za patnáct let fungování firmy přispěl sponzorsky na sportovní a kulturní aktivity v Karlových Varech 28 miliony korun.

Podle něj jsou životaschopné především porcelánky Concordia a Nová Role. „Úvěry, které Karlovarský porcelán měl, jsou 410 milionů a 50 milionů Concordia. To ostatní jsou nějaké křížové úvěry a ručení za Crystalex, za Kavalír, a tedy za něco, co šlo mimo Karlovarský porcelán. Takže toto jsou reálné dluhy za naším podnikem. Přičemž hodnota majetku KP je asi jeden a čtvrt miliardy,“ upřesňuje bývalý generální ředitel a stále věří, že to není nic na zavření firmy. „Já mám za sebe jeden cíl, aby to někdo koupil. Kdokoliv, kdo bude mít zájem na tom, aby to fungovalo dál. Ty haly můžou podle mě fungovat jen jako výrobny porcelánu a značka je zavedená. Jestli si někdo myslí, že by tu třeba montoval obrazovky, tak si to spočítá a postaví si radši halu na zelené louce.“

Argman zůstává optimistou, že se zájemce o koupi najde.

Že by se mezi případnými zájemci mohli objevit v nějaké skryté podobě třeba i bývalí vlastníci Porcely Plus pánové Květ a Souček, vylučuje. „To si fakt nemyslím. Je spíše možné, že se objeví zájemci z ciziny, třeba z Ruska nebo Číny,“ naznačil Argman.

Náš Deník se s bývalým generálním ředitelem Vlastimilem Argmanem dohodl na on–line chatovém rozhovoru (chtěli bychom oslovit i insolvenčního správce Tomáše Čermína). Ten plánujeme na pátek 16. ledna a budete se moci obou pánů zeptat na cokoliv na webové stránce našeho Deníku.