„Za primátorem přišlo asi patnáct skupin lidí. Šlo například o sdružení nájemníků, kteří s ním chtěli projednat pokutu, kterou od města dostali. Přišli za ním i lidé, kteří chtěli změnit územní plán města, nebo členové sdružení O co jim jde?!, kteří s primátorem hovořili o hernách. Ten přislíbil, že se problematikou heren začne zabývat, chtěl by tuto věc konzultovat s jinými primátory,“ uvedl mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Podle mluvčího byl Hauptmann mile překvapen z tak velkého zájmu Karlovaráků.

„Na druhou stranu byl ale rozpačitý z toho, že některým lidem nedokáže pomoci, ačkoliv jsou jejich osudy velmi smutné. Šlo například o paní, kterou v bytě trápí silný zápach, nebo o jinou ženu, která má na své zahrádce problémy se sousedy,“ doplnil mluvčí Jan Kopál.

Jaroslav Fujdiar ze sdružení O co jim jde?! společně s dalšími členy upozornili primátora, že ne všechny herny ve městě jsou v souladu se zákonem.

„Město se totiž stále drží vyhlášky, podle níž musí být minimální vzdálenost mezi hernou a zdravotnickým zařízením, obecním úřadem či školským zařízením sto metrů. Jenže po této vyhlášce vstoupil v platnost v roce 1998 zákon, že tato vzdálenost musí být minimálně sto padesát metrů,“ poznamenal Fujdiar.

Primátorovi tak členové sdružení předali několik takových případů, které jsou podle nich v rozporu se zákonem. „Jde konkrétně o hernu Zádamských v Severce, která je blízko školy, dále o Zádamských Elitu, v jejíž blízkosti je druhá budova magistrátu, či o plánovanou hernu v Tuhnicích, která se má nacházet naproti mateřské škole,“ upřesnil aktivista. Ten kvituje, že chce primátor tak zásadní problematiku řešit. „Otázkou ale je, jak dlouho bude vedení města trvat, než slibované změny uvede do praxe,“ dodal.