Registr oznámení o střetu zájmů na internetu má již přes sto čtyřicet tisíc přístupů. Od 1. července je tam totiž k nahlédnutí majetkové přiznání karlovarských politiků a vedoucích odborů karlovarského magistrátu. Podle zákona o střetu zájmů museli své příjmy, ale i dluhy za loňský rok poprvé přiznat veřejně.

Někteří veřejní činitelé ovšem pojali zákon velmi svérázně. Přiznání sice odevzdali, ovšem prázdné.

„Vypadá to tak, že naši úředníci, například vedoucí stavebního úřadu Ivana Doubová nebo šéf odboru investic Daniel Riedl a další funkcionáři, jsou chudí jako kostelní myši,“ uvedla jedna z Karlovaraček, která si na magistrátu požádala o přístupový kód k registru. Podle ní je také velmi podezřelé, že karlovarští radní, kteří evidentně nesplácejí své pohledávky, své dluhy nepřiznali. I to jim zákon nařizuje.

„Já jsem údaje uvedla pravdivě a nic jsem nezamlčela,“ uvedla Ivana Doubová. Totéž zopakoval i Daniel Riedl. „Vše jsem pravdivě zodpověděl,“ upozornil. Právě Riedl přiznal i to, že splácí meziúvěr.

Na dotaz, zda přiznání vyplnil zcela pravdivě, odpověděl radní Radek Novák (ČSSD). „Nic jsem nezamlčel a žádné dluhy nemám,“ zdůraznil.

Podle mluvčího radnice Jakuba Kaválka hrozí za neúplné, nepřesné nebo nepravdivé údaje politikům a funkcionářům sankce. „V přestupkovém řízení mohou dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun.“ Na toto podezření může tajemníka magistrátu upozornit každý občan.

„Zatím žádný takový podnět nemám,“ uvedl Jiří Vávra, tajemník karlovarské radnice. I ten musel majetkové přiznání vyplnit.

Pokud ovšem taková stížnost na radnici přijde a po prověření by se prokázalo, že některý z veřejných činitelů údaje zamlčel či zodpověděl pouze částečně, může nastat i pikantní situace. Radním budou udělovat pokutu karlovarští úředníci. Přestupkové řízení totiž projednává příslušný obecní úřad. „My jsme obec s rozšířenou působností, pak bychom tyto přestupky zřejmě řešili my,“ uvedl mluvčí Kaválek.

Výklad zákona o střetu zájmů a především, kdo má dohlížet na to, zda činitelé skutečně splnili vše, co jim v majetkovém přiznání bylo uloženo, nyní řeší všechny obecní úřady a magistráty.

Podle Ministerstva spravedlnosti je to povinnost dohledového orgánu. Na dotazy k tomuto problému, které redakce ministerstvu zaslala, ale dosud odpověď nepřišla. Podle některých politiků je zákon nedokonalý, zbytečně komplikovaný a ověřování pravdivých údajů v něm není jasně definováno.

Fakta o přiznání
Každý občan má právo sdělit skutečnosti, které nasvědčují nepravdivým údajům v majetkovém přiznání politiků orgánu obecní samosprávy.Má právo sdělit podezření, že veřejný funkcionář porušil povinnosti zákona o střetu zájmů. V přestupkovém řízení, které projednává obecní úřad, jim hrozí pokuta až 50 tisíc.