Největší obtíže zaznamenali lidé, kteří bydlí v lázeňské zóně města. „Co máme dělat? Budeme muset koupit posilovač antény?“ ptal se například Rudolf Kartoš. My jsme se proto na Českých Radiokomunikacích informovali, jak tyto potíže řešit.

Dotazy zodpověděla Marie Fianová, mluvčí společnosti.

V Karlových Varech v lázeňském území nejde první program České televize. Jaký kanál mají lidé naladit?
5. srpna v odpoledních hodinách došlo k přeladění ČT1 z 34. kanálu na 32. kanál. K tomuto přeladění došlo z důvodu zarušení kanálu 34 z plzeňského vysílače Krašov, na kterém je v současnosti vysílán digitální multiplex ČT (ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24). Vysílání prvního programu ČT tedy z vysílače Tři kříže běží na kanále 32. Vysílání na 32. kanále poběží nejméně do vyřešení této oblasti pokrytím digitálním signálem v rámci Technického plánu přechodu (TPP), dá se tedy říci, že je to relativně dlouhodobé řešení, a přeladění doporučujeme přinejmenším tam, kde neznamená značnou investici.
Předpokládáme, že některé staré společné anténní systémy bude potřeba vyměnit za nové. Neplatí to však obecně, neboť vždy záleží na provedení a stavu antény a rozvodů signálu. Individuální antény, jsou-li správně provedeny, by měly dále sloužit k příjmu televize i po přechodu na digitální způsob přenosu. Digitální signál je obecně robustnější než analogový, takže se diváci mohou těšit na kvalitnější obraz, při správném technickém vybavení například zcela zmizí tzv. duchy. Doporučujeme vybrat si seriózní odborníky, kteří v případě problémů s příjmem digitální televize navrhnou optimální řešení. Rozhodně obecně neplatí, že digitální příjem musí nezbytně znamenat zásadní zásah do řešení přijímací antény.

Co mají dělat ti, kteří mají společnou anténu?
Lidé, kteří přišli o příjem ČT1 na 34. kanálu, mohou naladit digitální multiplex ČT (viz výše) z plzeňského vysílače Krašov na 34. kanále. K tomuto příjmu je však nutné pořídit si tzv. set-top box (přístroj, který převede digitální signál do takové podoby, aby ho mohly přijímat stávající analogové televizní přijímače). Digitální vysílání v této oblasti navíc bude posilovat – již na podzim se očekává spuštění digitálního multiplexu ČT také z vysílače Zelená hora v Chebu. Druhou možností je přeladit STA z 34. kanálu (Tři kříže) na 32. kanál.

Kam mají lidé volat o technickou pomoc?
Doporučujeme lidem obrátit se na lokální servisní odborníky, kteří jim s jejich individuální situací pomohou. O ryze odbornou pomoc se pak technici mohou obrátit na dohledové centrum Českých Radiokomunikací na telefonním čísle 844 900 001, případně na webu www.radiokomunikace.cz.