Je pátek 21. srpna těsně před půlnocí a nad lázeňskou částí Karlových Varů se rozsvítí nebe od ohňostroje. V pondělí, první pracovní den od této události, ale nikdo z oficiálních institucí neví, kdo ohňostroj pořádal, ani to, kteří hasiči případně u toho asistovali.

Podle velitele městské policie Marcela Vlasáka přitom ale musí u každého ohňostroje podle báňského zákona někdo asistovat a tato povinnost většinou končí u hasičů.

Jak se však redakce Deníku v pondělí dozvěděla na operačním středisku krajských hasičů, z profesionálních hasičů u pátečního půlnočního ohňostroje nikdo nebyl. Stejnou odpověď dostali redaktoři i u tří jednotek sboru dobrovolných hasičů, které jsou nejčastěji povolávány k takovým případům, jde o hasiče z Tašovic, Staré Role a Březové u Karlových Varů.

Pořádání ohňostroje o půlnoci není přitom zanedbatelnou záležitostí. Například mluvčí radnice Jan Kopál konstatoval, že jde o porušení zákona.

„Ze zákona platí, že po desáté hodině večer musí být klid. Pokud to někdo porušuje, jde o přestupek a dané úřady by s ním mohly zahájit buď blokové nebo správní řízení,“ vysvětlil velitel městských strážníků Vlasák. Doplnil, že městská policie bývá většinou o pořádání ohňostrojů, tedy i těch na soukromých oslavách, dopředu informována. „Tentokrát nás na něj nikdo neupozornil. Nikdo si na něj ani nestěžoval,“ dodal velitel policie.

Podle mluvčího radnice Kopála je ale včasné nahlášení o podobné události na místě. „Pokud se v takovou dobu koná ohňostroj, lidé by to měli nahlásit okamžitě. Je to stejné jaké v případu, pokud někdo uvidí parkovat motoristu na zákazu stání. Následující den je už těžké někomu něco prokázat,“ poznamenal Kopál s tím, že lidé mají takový moment zdokumentovat a okamžitě nahlásit policii.

Dát pořádání ohňostrojů pevný mantinel se pokoušel už několikrát na jednání zastupitelstva Jiří Kotek (Alternativa), koalice jeho návrh na vyhlášku regulující ohňové show ale nikdy nepodpořila. Ohňostroje by měl řešit lázeňský statut, který však město zatím nemá schválený, jeho návrh připravovala přitom už exprimátorka Veronika Vlková (ODS).

„Statut lázeňského místa je vyhlašován dle zákona 164/2001 neboli „lázeňského zákona“ jako nařízení vlády České republiky. Zastupitelstvo skutečně schválilo návrh, který okamžitě po schválení postoupilo k dalšímu připomínkování a posouzení ministerstvům zdravotnictví a vnitra,“ informoval mluvčí Kopál a dodal: „Po připomínkování těmito ministerstvy bude návrh zařazen do legislativního plánu vlády České republiky. Vzhledem k současné situaci se dá předpokládat, že by vláda mohla projednat statut lázeňského místa Karlovy Vary v roce 2010.“