Je středa, čtyři hodiny odpoledne. Lidé se vracejí z práce, někteří z nich zamíří do karlovarské prodejny Albert, která sídlí v budově Městské tržnice. Nevěří však svým očím.

Na trávníku před prodejnou leží asi dvacet mladých lidí (podle vizáže vyznavači punku) a poklidně nasávají krabicová vína a další alkohol. Kolemjdoucí se zastavují na chodníku a pozorují je. S hloučkem lidí, kteří si na veřejnosti udělali mejdan, to však nic nedělá. Občas někdo z nich zavrávorá, ostatní se tomu jen smějí.

Vše bezradně sleduje muž z ochranné služby a situaci řeší se zákazníky. „Proč na ně nezavoláte policii?“ radí mu někteří. Mladý muž jim odpovídá: „Už jsem ji volal.“

Manažerka karlovarského Albertu Soňa Vrchotická přiznává, že středa byla jedním z nejhorších dnů, co se týče problémů s lidmi holdujícími alkoholu. „Potíže s nimi řešíme vlastně každý den. Ale ta středa byla opravdu extrém,“ říká manažerka prodejny.

Zaměstnanci Albertu přitom nebyli prvními, kdo na skupinu lidí zavolal strážníky. „Městská policie přijela a já se dozvěděla, že jsme byli až třetí v pořadí, kdo je o tom informoval. Stejně nám ale strážníci nepomohli. Naopak se divili, proč jsme nepřivolali státní policii. Navíc nám bylo vyčteno, že si za tyto problémy můžeme sami, protože těmto lidem alkohol prodáváme. To ale není pravda. Oni si stejně tu svou láhev opatří jinak, když si pro ni někoho pošlou,“ vypráví Vrchotická.

Tím ale středeční extempore neskončilo. „Když odjeli strážníci, část těchto lidí, asi tři, se přemístili přímo do prodejny. Postavili se mezi regály a dali si chladit pivo rovnou do našich mrazáků se zbožím. Chtěli si ho tam nechat jen prý deset minut,“ líčí případ manažerka prodejny. Ta se domnívá, že jediným, kdo by mohl těmto problémům udělat přítrž, je vedení města, které by mohlo zavést vyhlášku, jež by pití na veřejnosti omezila. Přiznává totiž, že v prodejně už pomalu začínají rezignovat.

„Sama jsem na tuto okolnost policii upozorňovala. My sami nic nezmůžeme. Pokud chceme problém s těmito lidmi řešit, děláme tu akorát divadlo, protože jsou na nás neuvěřitelně sprostí. Proč s tím radnice něco neudělá, když na to má páky? Tito lidé jsou velkou ostudou města s ohledem na to, že naší prodejnou projde týdně dvacet tisíc platících zákazníků, z nichž řada je turistů a lázeňských hostů,“ dodává Vrchotická.

Podle mluvčího radnice Jakuba Kaválka by ale protialkoholní vyhláška stejně nic neřešila. „Po konzultaci s městskou policií jsme dospěli k závěru, že tito lidé by vyhlášku stejně ignorovali. Vymáhat na nich pokutu by bylo zbytečné,“ dodává.