Jen za letošní rok bylo uzavřeno na karlovarském magistrátu celkem třináct registrovaných partnerství — tedy oficiálních a úředně schválených a povolených soužití osob se stejným pohlavím. Mužů i žen. Vloni jich bylo devět.

Počet takto uzavíraných, úřadem posvěcených vztahů mezi lesbickými a homosexuálními partnery se bude zřejmě rok od roku zvyšovat.

Vzhledem k tomu, že benevolence české společnosti k takovému soužití je velká, homosexuálové a lesbičky přístup úřadu vítají.

„Je to pochopitelné a mnozí lidé si myslí, že osoby stejného pohlaví registrují své partnerství pouze z materiálních důvodů — kvůli případnému vyrovnání majetku či dědictví při úmrtí jednoho z nich a podobně. Není to však ani zdaleka jen kvůli tomu. Tito lidé vítají legalizaci svých vztahů i z čistě citových důvodů,“ mluví i o zkušenostech matrikářek, ty totiž partnery stejného pohlaví úředně ´zajišťují´, Jakub Kaválek, mluvčí karlovarské radnice.

V Karlových Varech mají tyto páry možnost i slavnostního obřadu v obřadní síni, a to za přítomnosti matrikářek. Včetně hudby či výměny prstýnků a podobně.

V případě, že zvolí raději méně okázalé uzavření registrovaného partnerství, stačí, když se v objednaný den a hodinu dostaví na karlovarskou matriku a radnici a tam jsou s nimi sepsány patřičné dokumenty.

„Úřednice na matrice jsou natolik taktní, že podobná řízení skutečně časově plánují, aby partnery při vyřizování této delikátní a pro ně jistě důležité věci nerušili další návštěvníci odboru a podobně. Zkrátka, důstojnost aktu je zachována v každém případě,“ dodává Kaválek.