Nakládání s kinem Čas často budilo rozporuplné pocity. Nyní radnice přišla se záměrem, že kino svěří do péče obecně prospěšné společnosti Karlovarské městské divadlo. Podle zastupitele Petra Kulhánka (KOA) to ovšem není nejlepší řešení.

Jak vnímáte aktuální dění kolem kina Čas?
Po konečném rozuzlení soudního sporu jsem pravděpodobně mylně nabyl dojem, že dojde k již dlouho avizovaným krokům nastavení řádného fungování kina Čas. Slovem „řádný“ myslím takový stav, kdy do něj městská pokladna přestane nesmyslně sypat veřejné prostředky a provozu se ujme subjekt, který kino bude provozovat na základě standardních ekonomických principů, stejně jako tomu bylo po mnoho let před výpovědí Františku Volfovi. Tyto kroky zcela logicky představují nové výběrové řízení, když to původní bylo zrušeno.
Kritéria výběru z uchazečů by měla být minimálně dvě — kvalifikační a finanční. Stanovením podmínek provozování kina a přilehlých prostor do nájemní smlouvy by konečně kino začalo fungovat tak, jako většina ostatních kin v republice. To je podle mého názoru zcela logický postup směřující nejkratší cestou k cíli. Tím je fungující premiérové kino, které městský rozpočet nic nestojí. Naopak, rozumně stanovenou výší nájmu určité finanční prostředky městu přináší.

Město přišlo se záměrem svěřit kino Čas obecně prospěšné společnosti Karlovarské městské divadlo. Je to podle vás dobrá koncepce?
Pro dvě základní kritéria výběru — ani kvalifikační ani finanční — zde zjevně není místo. Pokud by kino měla provozovat společnost samotná, potom to vidím jako krok zcela neopodstatněný, nelogický a koncepčně špatný. Ševče, drž se svého kopyta, nabízí se nejvhodnější příměr. Pokud by společnost měla s kinem naložit tak, že sama vybere provozovatele, potom netuším, proč by měla suplovat funkci magistrátu. Nastupuje opět prozatím jediná jasná koncepce magistrátu: nač dělat věci jednoduše, když to jde složitěji, nepřehledněji a s nejasným výsledkem.

Myslíte si, že by tato koncepce mohla být funkční a vidíte na tomto záměru nějaká pozitiva. Jak byste shrnul názor na tento záměr?
Neumím si představit, jak bude tato koncepce funkční při případné kandidatuře na evropské město kultury. Jakže to pravil významný státník v zemi na východ od nás? „Chtěli jsme to udělat co nejlépe, ale dopadlo to jako obvykle.“ Ano, to je přesné.