Více než 1,3 milionu korun už stála záchrana mariánského poutního kostela v zaniklé obci Skoky. Za tuto částku se podařilo mimo jiné opravit dvě báně, které v roce 2006 poškodili zloději kovů. V témže roce také vzniklo občanské sdružení Pod střechou, které si vytyčilo úkol kostel zachránit.

„První krok se nám už podařilo udělat. Je jím právě oprava střechy, tak aby do objektu nezatékalo,“ řekl Jiří Schierl, předseda občanského sdružení. Bez prvního kroku by se totiž mohla opakovat situace z roku 1838, kdy se propadla část klenby kostela, který pak bylo nutné kompletně uzavřít. Opravy se dočkal až v roce 1903.

„O kostelu jsme vůbec nevěděli,“ řekli Deníku v sobotu dva turisté z Prahy, kteří si v sobotu do Skoků našli cestu. „Prostě jsme v mapě uviděli, že tady nějaký kostel je, a tak jsme se k němu vypravili. Prodloužený víkend jsme se rozhodli strávit pěší túrou. Jsme na cestě do Manětína,“ dodali turisté.

„Práce na záchraně kostela se pochopitelně neobejdou bez peněz. Ty získáváme především ze státního rozpočtu, dalšími významnými přispěvateli jsou kraj a vlastník, klášter premonstrátů v Teplé,“ uvedl Schierl. A v neposlední řadě přispívají na záchranu kostela i sami poutníci. Ti doposud mezi sebou vybrali více než 13 tisíc korun.

Práce občanského sdružení Pod střechou navazují na aktivity česko-německé křesťanské mládeže. Skupina mladých jezdila do Skoků už před rokem 2006. „Teď se ale někdejší středoškoláci rozprchli po světě, a tak dojíždějí jenom sporadicky,“ doplnil Schierl.

Základní kámen kostela zasvěceného Navštívení Panny Marie byl na místě někdejší kapličky položen 23. října 1736. O necelé dva roky později, 29. března 1738, se už kostel skvěl ve své nynější podobě.

Zdravé jádro občanského sdružení Pod střechou, které čítá přibližně pět lidí, se na obnově poutního místa podílí více méně pravidelně. „Pak se k nám přidává ještě celá řada dobrovolníků. V neděli například pracovala u kostela skupinka mladých ekologů, kteří se k nám vrátí ještě v létě,“ doplnil Schierl.

Úkolem nadšenců není podle Schierlových slov pouze opravit kostel, ale také oživit tradici poutí k němu. Každý rok se konají dvě. První pouť se koná vždy 1. května, druhou členové občanského sdružení pořádají každou první neděli v červenci.

Věděli jste, že…

…rčení „Panenko skákavá“ má kořeny právě ve Skocích? Je to lidové označení obrazu Panny Marie Pomocné ze Skoků. Pochází z doby největšího věhlasu poutního kostela, kdy se k němu vypravilo až 35 tisíc poutníků ročně.