Situace kolem městské mateřské školky v karlovarské ulici Krále Jiřího je podle opozičních zastupitelů ještě zamotanější, než se dalo očekávat.

„Vedení města se vůbec neřídí tím, co má na papíře. Celou záležitost se snaží jen zdržovat,“ konstatoval například Petr Kulhánek (KOA).

Jemu i maminkám, které za školku bojují, dalo minulý týden částečně za pravdu ministerstvo vnitra. Ředitelka odboru dozoru a kontroly veřejné správy Marie Kostruhová, potvrdila, že radní měli právo o školce rozhodnout, přesto ale s ohledem na vydaná usnesení musí mít k věci poslední slovo zastupitelstvo, a to kvůli zřizovacím listinám. Jenomže ty zastupitelstvo na dneším jednání řešit nebude a stane se tak až v září.

Řada termínů přitom korespondovala právě s datem dnešního zastupitelstva.

„Odbor majetku má například už do 1. července připravit záměr pronájmu školky. Tomu nerozumím. Ředitelka mateřinek má totiž posunutý až do konce září termín na to, dokdy má učinit veškeré právní úkony související s ukončením provozu městské školky,“ upozornil Kulhánek.

Rada přitom navíc rozhodla, že školku zruší do 31. srpna, tedy o měsíc dříve, než končí termín pro ředitelku školek. Vedoucí odboru majetku karlovarské radnice Jan Choulík informoval, že jeho odbor už skutečně připravuje záměr pronájmu školky.

„Postupujeme podle pokynů, které jsem dostal na poslední radě, jež se konala 3. června. Na ní jsem dostal úkol, že máme do 1. července připravit záměr pronájmu. S náměstkyní Petříkovou jsme dávali dohromady konkrétní kritéria. O jaká půjde, zatím nechci říci,“ uvedl Choulík. Podle něho je konkrétní termín vyhlášení záměru pronájmu mateřinky zatím nejistý. „Záleží na radě města, kdy se tím bude chtít zabývat,“ podotkl vedoucí odboru.

Kostruhová z ministerstva vnitra konstatovala, že rada města neporušila zákon o obcích, když sama rozhodla o ukončení odloučeného pracoviště. Podle ní se tak ale může stát právě v momentu, kdy ředitelka mateřinek má zahájit právní úkony související s chystaným pronájmem. „K realizaci takového rozhodnutí, pokud by mělo nájemní smlouvu uzavřít město namísto příspěvkové organizace, však bude nutné provést změnu zřizovací listiny odejmutím majetku ze správy této organizace, a to samozřejmě rozhodnutím zastupitelstva,“ upřesnila.

Vedoucí Choulík neměl o této podmínce žádné informace. „Naši právníci o tom ale jistě vědí,“ dodal Choulík.

Kulhánek se přesto pokusí dnes na zastupitelstvu prosadit, aby byla městská školka zachována, či alespoň to, aby se už nyní politici zřizovacími listinami zabývali. Navíc chce přemluvit koalici o zápisech do školky.

Jana Kopecká

Jak to je se zřizovacími listinami?

Jak vyplývá z obsahu spisu, rada města Karlovy Vary usnesením ze dne 21. dubna 2008 částečně revokovala usnesení ze dne 25. března 2008 ve věci pronájmu prostor Mateřské školy Krále Jiřího 4, Karlovy Vary a dále s odkazem na zákon o obcích rozhodla o ukončení činnosti a zrušení odloučeného pracoviště Krále Jiřího 4 – součásti 1. MŠ Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvkové organizace, ke dni 31. srpna 2008, dále uložila ředitelce této příspěvkové organizace v součinnosti s odborem školství a tělovýchovy magistrátu zahájit právní kroky směřující k realizaci uvedeného rozhodnutí a uložila příslušným odborům magistrátu připravit záměr zveřejnění pronájmu prostor mateřské školy Krále Jiřího 4.

Na základě podnětu Ing. Petra Kulhánka, adresovaného primátorce města, na pozastavení výkonu uvedených usnesení podle § 105 zákona o obcích, rada města na svém 14. jednání dne 20. května 2008 revokovala usnesení z 21. dubna 2008 v části týkající se ukončení a zrušení činnosti odloučeného pracoviště a nově rozhodla (pouze) o ukončení provozu tohoto odloučeného pracoviště (pokud se v dalším textu hovoří o usnesení, míní se jimi usnesení ze dne 21. dubna 2008 ve znění usnesení z 20. května 2008).

V rámci takto stanovené dozorové pravomoci přezkoumalo ministerstvo zákonnost dotčených usnesení Rady města Karlovy Vary a dospělo k závěru, že tato usnesení nejsou v rozporu se zákonem a není vůči nim proto možno uplatňovat formální dozorová opatření dle zákona o obcích.

Usnesením z 21. dubna 2008, ve znění usnesení z 20. května 2008, bylo především rozhodnuto o ukončení provozu odloučeného pracoviště příspěvkové organizace.

Ministerstvo vnitra má za to, že toto rozhodnutí neznamená změnu zřizovací listiny, neboť jím nedochází k „odejmutí“ svěřeného majetku příspěvkové organizaci ani k úpravě oprávnění příspěvkové organizace k nakládání s tímto svěřeným majetkem. Ve své podstatě se jedná o rozhodnutí týkající se plnění úkolů příspěvkové organizace, ke kterému není třeba změna zřizovací listiny (pokud by rada o této otázce nerozhodla, náleželo by rozhodnutí o tom, že se v určitých prostorách již nadále nebude realizovat činnost příspěvkové organizace samotné příspěvkové organizaci).

Ministerstvo vnitra proto neshledalo, že by samotným rozhodnutím o ukončení provozu odloučeného pracoviště došlo k porušení zákona o obcích, neboť se v daném případě nejednalo o otázku, k níž by bylo nutné změnit zřizovací listinu. Rozhodnutím rady města nedošlo ke zrušení tohoto pracoviště či k odejmutí příslušného majetku příspěvkové organizaci, které by skutečně vyžadovalo změnu zřizovací listiny (a tudíž i rozhodnutí zastupitelstva), ale pouze k ukončení činnosti příspěvkové organizace v něm. I nadále se však jedná o majetek svěřený příspěvkové organizaci, s nímž je oprávněna nakládat dle pravidel stanovených ve zřizovací listině a navazujících aktech.

Lze proto shrnout, že rozhodnutí o ukončení provozu odloučeného pracoviště 1. Mateřské školy Karlovy Vary, Komenského 7, příspěvkové organizace, bylo v pravomoci rady města dle zákona o obcích a tudíž usnesení v této části je v souladu se zákonem. V souladu se zákonem byla i navazující rozhodnutí, jimiž rada města uložila ředitelce příspěvkové organizace zahájit právní kroky, které umožní ukončení provozu odloučeného pracoviště (usnesení č.r087.0/08) i usnesení, jímž bylo uloženo odboru majetku města připravit záměr pronájmu tohoto majetku (usnesení č.r088.0/08).

K realizaci posledně uvedeného rozhodnutí, pokud by mělo nájemní smlouvu uzavřít město namísto příspěvkové organizace, však bude nutné provést změnu zřizovací listiny odejmutím majetku ze správy této organizace, a to samozřejmě rozhodnutím zastupitelstva.

Marie Kostruhová, ředitelka odboru dozoru a kontroly
veřejné správy ministerstva vnitra

(redakčně kráceno)