Téměř po roční přestávce byl dnes, v úterý 28. července, minutu po půlnoci opět zcela obnoven provoz na karlovarské Sokolovské ulici. Za dopravní uzávěrku mohla kompletní rekonstrukce, díky které doznala ulice značných změn.

Ne se všemi úpravami ale úředníci magistrátu souhlasili. Jde například o parkovací pás na levé straně těsně při vstupu na Sokolovskou ulici od Elity. Zde je vyhrazený prostor pro parkování natolik dlouhý, že i dodávka se v něm ztratí. „Víme o tom, že konkrétně na tomto místě jsou na parkovaní značné rezervy, což už jsme připomínkovali projektantovi při zadávání. Daný návrh ale vychází z celkového řešení, které odsouhlasila i dopravní policie,“ vysvětloval technik odboru investic magistrátu František Kocourek.

Další ze zásadních změn je zrušení záhonů před obytnými domy, které stojí na pravě straně ve stejném směru (naproti Duhové paletě). Zelené pásy ustoupily širokému chodníku.

A co na to říkají Karlovaráci? „Co my obyčejní lidé s tím zmůžeme? Nahoře to vyřešili za nás,“ poznamenal jeden z obyvatelů domu. Druhý muž naopak zrušení záhonů vítal. „Stejně tu byl šílený nepořádek, nám se naopak líbí, že tu máme nyní chodník,“ reagoval.

Zcela jinak to okomentovala jedna z prodavaček, která pracuje nedaleko: „Jak vypadá Sokolovská po rekonstrukci? Široké chodníky a úzké silnice. Kdo ale bude ty chodníky uklízet?“

Zatím chybí stromy, vysázeny budou na podzim

Konkrétně tato část Sokolovské ulice ještě není zcela dokončena. Jak upřesnil vedoucí odboru investic Daniel Riedl, tento úsek je z dokončení opravy vyjmut. „Na základě podnětu občanů jsme se domluvili, že konkrétně před prvním obytným domem na pravé straně Sokolovské ulice vznikne další parkovací stání. ČEZ zde navíc musí přeložit ještě jeden kabel, což ale nyní nemůže. Trochu to vázne. Předpokládáme ale, že do dvou měsíců by měla být i tato část dokončena,“ upřesnil vedoucí odboru.

Vedoucí odboru investic Riedl doplnil, že právě před tímto domem bude znovu zeleň vysázena. Chybějící stromy lidem ze Sokolovské ulice totiž hodně vadí. „Slibovali nám, že se Sokolovská ulice po rekonstrukci zazelení. Zatím to ale nevidíme,“ konstatoval podnikatel Theodor Černý. Podle Riedla se stromy na Sokolovskou ulici začnou vysazovat na podzim letošního roku. „Celkem jich má být sedmdesát osm, což je dvakrát tolik, než jich tu bylo před rekonstrukcí,“ dodal Riedl.

Jak doplnil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál, nové chodníky na Sokolovské ulici mají minimální šířku 2,25 metru, v místech s větším pohybem pěších až čtyři metry. „Mezi chodníkem a vozovkou jsou ve vhodných místech parkovací pruhy různých šířek podle typu stání. Povrch vozovky je standardní živičný, lemují jej kamenné obrubníky, chodníky jsou dlážděné betonovou zámkovou dlažbou, povrch parkovacích pásů pak tvoří dlažba z kamenných kostek,“ uvedl mluvčí Kopál.

Mluvčí dodal, že silnice se po kompletní rekonstrukci zúžila. „Po zprovoznění průtahu nemá už sloužit jako průjezdní komunikace, ale spíše jako obslužná,“ vysvětlil mluvčí.

Stromy a zeleň se do horní části Sokolovské vrátí na podzim. V dolní části, tedy v úseku od archivu až k hasičárně, už byly nové stromy vysázeny. Podle Kopála byla zeleň navržena tak, aby nezasahovala do vozovky a neomezovala chodce.

Co se týče úseku naproti Duhové paletě, kde ČEZ bude překládat ještě jeden z kabelů, zde podle mluvčího radnice vznikne dalších 28 parkovacích míst. „Tím se zvýší celkový počet parkování přibližně na dvě stě,“ konstatoval Kopál s tím, že přeložka kabelu bude stát téměř půl milionu korun.

Rekonstrukce, během níž byly postaveny i dvě nové okuržní křižovatky, začala vloni v srpnu. Během té doby značně poklesly zisky místním podnikatelům, protože ulice byla pro běžné řídiče tabu. „Na otevření se těšíme, je určitě dobře, že se Sokolovská ulice opravila. Jen nám to trochu více zkomplikovala život,“ podotokl podnikatel Theodor Černý.

Celkové náklady rekonstrukce? 122 milionů

Celkové náklady na opravu této frekventované ulice si vyžádaly 122 milionů korun. „Sto deset milionů korun činily náklady na stavební práce, které prováděla firma Eurovia CS, za dalších dvanáct milionů byl pořízen drobný městský mobiliář, jako jsou lavičky, odpadkové koše, zahrazovací sloupky. Za tyto peníze jsme provedli i nové veřejné osvětlení a sadové úpravy,“ uzavřel Kopál.