Úlek a zmatenost. To byly pocity, které zažívali někteří řidiči, kteří v sobotu ráno chtěli projíždět Sokolovskou ulicí. Ta totiž byla podle harmonogramu její rekonstrukce právě v sobotu ráno uzavřena. Dopravní omezení zde budou dlouhodobá. Motoristé tak budou muset využívat objízdných tras.

„Ještě včera tady bylo vše normální, a najednou v sobotu ráno bylo vše jinak. Připadá mi to jako lehkovážnost stavební firmy i magistrátu, takto během noci pozměnit značení. Navíc nechápu, proč ta ulice byla uzavřena na víkend, to mi hlava nebere,“ posteskl si řidič Martin Bárta. „Chápu, že oprava je důležitá, ale takové náhlé kroky opravdu nemůžu vzít jako ideální řešení,“ dodal řidič.

Karlovarský magistrát však tato nařčení motoristů odmítá.

„Chápeme, že některým motoristům mohla uzavírka způsobit starosti, ale není pravda, že bychom ulici uzavřeli bez toho, aby o tom lidé věděli. Informace o tomto projektu už několikrát během řady měsíců prošly médii, byly v Radničních listech a také jsou na našem webu a na vývěsní tabuli na magistrátu,“ oponoval Lukáš Pokorný, mluvčí karlovarské radnice. „Vše tedy postupuje podle dohody se stavební firmou a není to náhlá uzavírka. Vše je podle stanoveného harmonogramu a na základě řady jednání se stavbaři,“ dodal mluvčí Pokorný.

Sokolovská ulice je tedy podle něj od soboty uzavřená v plánovaném rozsahu, to znamená od křižovatky s ulicí Celní ke křižovatce s ulicí Čankovskou.

„Vjezd do této části bude povolen vozidlům dopravní obsluhy, zásobování, veřejné hromadné dopravy osob a integrovaného záchranného systému,“ uvedl Pokorný.

V uvedeném úseku Sokolovské ulice bude zřízen jednosměrný provoz od křižovatky s Železniční ulicí po křižovatku s ulicí Čankovskou. Ve směru od křižovatky Sokolovské a Dolní Kamenné směrem do centra bude vyloučen veškerý provoz (jednosměrná ulice). Od křižovatky Sokolovské a Čankovské směrem ke křižovatce Sokolovské a Dolní Kamenné nebude vjezd vozidel omezen. Pro provoz na Sokolovské ulici a v ulicích Celní, Buchenvaldské, Majakovského, Železniční, Kosmonautů, Dělnické a Požární je zpracována situace (výkres), která je vyvěšena ve vstupním vestibulu budovy Magistrátu města Karlovy Vary na Moskevské ulici.

„Tento výkres obsahuje i dopravní značení na vybraných příjezdových komunikacích k Sokolovské ulici,“ dodal mluvčí.

Ode dneška budou zahájeny intenzivní práce na rekonstrukci Sokolovské ulice v uvedeném uzavřeném úseku. „Před zahájením prací v jednotlivých místech bude probíhat takzvaná pasportizace okolních domů, to znamená dokumentování jejich stávajícího stavu. Cílem pasportizace je dokladovat stav domů, případně jiných stavebních objektů, před prováděním rekonstrukčních prací za účelem případného porovnávání stavu stavebních objektů před rekonstrukcí Sokolovské ulice a po ní,“ informoval Pokorný.

Rekonstrukci provádí společnost Stavby silnic a železnic, a.s., pasportizaci provede spol. BARTOŠ – ENGINEERING. Při dokumentování stavebních objektů budou její pracovníci vstupovat do jednotlivých bytů, každý pracovník bude vybaven pověřovací listinou od zhotovitele.

Při hutnění spodních konstrukčních vrstev komunikací bude docházet k vibracím, jež se částečně přenesou do okolních domů. Tyto práce zahájí stavbaři zhruba ve druhé polovině září 2008 a provedou je s maximálním ohledem k okolním stavbám.

„O harmonogramu těchto prací a postupu občanů při případných poruchách na domech způsobených rekonstrukcí budeme informovat v dalších zprávách,“ přislíbil Pokorný.