Starosta Nové Role nakonec vybral obec Heřmanice, která je jednou z nejnavštěvovanějších vesnic v Libereckém kraji.

„Na radě jsme se domluvili a následně projednali, že některé obci pomůžeme finančním darem v hodnotě 20 tisíc korun. Výběr obce byl na mně, tak jsem se rozhodl, že to bude obec Heřmanice. Tato vesnice je jednou z nejhezčích na severu a byla také vyhlášena Vesnicí roku. Peníze jsou z rozpočtu města,“ konstatoval Václav Heřman, starosta Nové Role.

Podle něj to mají obce velice těžké, jelikož jejich rozpočty jsou nízké. „Určitě mě k rozhodnutí vedlo také to, že to souvisí s mým jménem. Nejdříve jsme přemýšleli o materiální pomoci, ovšem poté jsme v televizi viděli, že té je již v zasažených obcích dost a někdy je i na obtíž,“ dodal starosta města.

Heřmanice jsou momentálně ve velmi špatném stavu a místní lidé se snaží ve spolupráci s hasiči a záchranáři odklidit škody, které ničivá povodeň napáchala. „Lidé v Heřmanicích určitě v těchto dnech potřebují každou korunu, protože situace je tam opravdu špatná. Z našeho daru se může udělat například kus nového chodníku či pozemní komunikace. Nechtěl jsem starostu obce rušit, jelikož ten má svých starostí dost, takže to vyřešila sekretářka s tajemníkem a Heřmanicím jsme peníze zaslali na bankovní účet. Viděl jsem instruktážní video a je neskutečné, co voda dokáže,“ uzavřel Václav Heřman.

Před pár dny již obcím ze severních Čech pomohl materiálně či finančně například Hroznětín, Sadov, Ostrov, Nejdek, ale také Karlovarský kraj.