Granty na sázení stromů ve výši do 20 tisíc korun uděluje program Strom života již devět let. Přestože v předchozích letech podpořil přes 400 výsadeb částkou téměř 4,5 milionu korun, zájem o podporu se nezmenšuje.

„V každém kole žádají stovky zájemců, podpořit můžeme zpravidla třetinu z nich. Velkou výhodou grantového programu Strom života je jeho jednoduchost – na žádající nemáme přehnané administrativní nároky,“ upřesňuje Miroslava Drobílková z Nadace Partnerství.

„Ovšem k tomu, aby žádost uspěla, musí přesto splňovat některá důležitá kritéria. Podpořeny budou především výsadby stanovištně původních druhů dřevin, důraz klademe také na zapojení místních obyvatel, škol či spolků do průběhu sázení,“ doplnila s tím, že účast veřejnosti při výsadbě má svůj smysl. Víceleté zkušenosti prý potvrzují, že lidé, kteří si ke stromům vytvoří vztah, je neničí, naopak často sami zajišťují následnou péči o výsadbu.

Díky grantům programu Stromu života se do krajiny vrací stanovištně původní druhy nebo staré a krajové odrůdy ovocných dřevin. Program však podporuje i výsadby v centrech měst a vesnic, ve školních zahradách nebo na sídlištních prostranstvích.

Část prostředků připravených k rozdělení v podzimním grantovém kole pochází z veřejné sbírky Strom života. Do ní přispívají individuální dárci programu, lidé, kteří se rozhodnou adoptovat strom, a především hlasující v anketě Strom roku. Výtěžek z hlasování o nejsympatičtější strom České republiky dosáhl v loňském roce částky 620 tisíc korun. Za část těchto peněz se na jaře sázelo na 29 místech České republiky.

„Hlasování o Strom roku probíhá od 1. srpna do 10. října – i letos tak můžete svým hlasem podpořit výsadby stromů tam, kde jsou potřebné a kde si je místní lidé přejí,“ doplňuje koordinátorka ankety Adéla Badáňová.

Více informací na www.stromzivota.cz/anketa.

(red)