„Jsem si takřka jist, že padne rekord. Ten byl doposud 135 zemí. Uzávěrka přihlášek přitom je 30. srpna,“ uvedl Josef Schütz, ředitel festivalu.

Novinkou 42. ročníku Tourfilmu bude rozdělení jeho programu na denní, který se uskuteční v prvním patře lázeňského hotelu Thermal – v Malém a Konferenčním sále, a večerní – slavnostní předání cen spolu se společenskými večery bude tradičně hostit Slavnostní sál Grandhotelu Pupp.

Hlavní hvězdou letošního Tourfilmu bude Ian Wright

Ian Wright, hvězda v oblasti cestovatelské televize, bude hlavním hostem 42. ročníku festivalu Tourfilm, který se v Karlových Varech uskuteční ve dnech 7. a 8. října. Wright patří mezi nejlepší moderující cestovatele na světě. S kamerou projel prakticky celý svět, je hvězdou programu Globe Trekker. Vidět jej můžete na Discovery Channel a Travel Channel.

Zájemci se s Ianem Wrightem mohou setkat v rámci slavnostního zahájení festivalu, které se uskuteční 7. října od 10 hodin v Malém sále hotelu Thermal. České cestovatele budou zastupovat Miroslav Stingl, Rudolf Švaříček, manželé Klempířovi či polárník Miroslav Jakeš.

„Setkání s nimi jsou naplánovaná na oba dva festivalové dny v hotelu Thermal. Pro ty, kteří nestihnou dopolední blok, je připravené jeho opakování v čase od 17 do 19 hodin. Na karlovarském dolním nádraží bude ve speciálním vagonu, který poskytly České dráhy, promítání festivalových snímků pro veřejnost od 15 do 17 hodin. Dopoledne od deseti hodin jsou vyhrazena pro školy,“ nastínil Schütz program letošního Tourfilmu.

V hale před projekčními místnostmi hotelu Thermal bude umístěna cestovatelská kavárna s názvem Vzpomínky na Afriku. Kolorit exotiky zajistí výstava fotografií exotických afrických predátorů, které pořídil fotograf Petr Slavík.