Klienti, kteří parkují v karlovarské Varšavské ulici na městském parkovišti na straně poblíž Becherovky, by si měli nyní raději pořádně zacpat nos. To platí i o zákaznících, kteří chodí nakupovat na tuto stranu tržiště nebo Varšavskou ulicí jen procházejí.

Může za to silný zápach, který se line z kontejneru v této části tržiště.

„To je ale vizitka,“ říká jeden z trhovců novinářům Deníku ve chvíli, kdy se u něj zastavují turistky z Asie a chtějí poradit v orientaci. „Nejenom že se v této části tržiště válí opilí bezdomovci, ale co teprve ten nepříjemný smrad! Ten se navíc den ode dne stupňuje. Podívejte se na to! Někteří asijští prodejci sem už začali vyhazovat také pneumatiky. Vypadá to tu jak na nějaké smradlavé skládce. Co na to asi říká hygiena? Když tu byl předešlý nájemce, tak tu takový nepořádek nebyl,“ pokračuje prodejce.

Zápach je nepředstavitelný a line se široko daleko. Kolem kontejneru se válí vyhozené pneumatiky a shnilá zelenina či ovoce, prostranství kolem je celé rozbředlé.

„Hygienu na tržišti nedozorujeme. Vlastníkem je město, které by se o ně mělo starat a mělo by být příkladem. Problémy se zápachem byl měl řešit pronajímatel,“ tvrdí ředitelka krajské hygieny Jitka Landová.

Tržiště je skutečně v majetku Karlových Varů a provozuje ho městská společnost KV City Centrum, která ho následně pronajala firmě Linas Trade Group a ta ho podnajala vietnamskému podnikateli Nguyenu Hongu Tuyneovi. Tímto složitým nájemním vztahem už se zabývá Okresní státní zastupitelství v Karlových Varech.

Radní a šéf KV City Centrum Martin Zeman (ČSSD) přislíbil, že se silným zápachem něco udělá. „Slyším to poprvé. K nápravě ale určitě dojde,“ dodává.