V prvním pololetí roku 2010 navštívilo české lázně 325 581 hostů, a z toho padesát sedm procent lázeňských hostů zamířilo do Karlovarského kraje. Tuto destinaci si vybralo devadesát čtyři procent zahraničních hostů a pětadvacet procent domácí klientely. Vyplývá to z údajů České centrály cestovního ruchu - CzechTourism (ČCCR).

„Tato aktuální statistická data nás velmi potěšila. Celkový nárůst o pět procent oproti stejnému období loňského roku je dobrým signálem pro české lázeňství,“ komentuje situaci vedoucí týmu lázeňství ČCCR Iveta Jakoubková.

„Vzhledem k tomu, že jsme se od ledna do května více zaměřili na domácí klientelu i prostřednictvím rozsáhlé mediální kampaně na podporu našich nových webových stránek www.ceskelazenstvi.cz, jsme rádi, že se naše lázeňská místa stávají oblíbenou destinací občanů České republiky. Nárůst v prvním čtvrtletí byl u této klientely čtyři procenta a ve druhém čtvrtletí dokonce sedm procent oproti stejným obdobím roku předchozího. Letošní návštěvnost lázní domácí klientelou je tak lepší než v roce 2008, a to o šest procent,“ dodala Jakoubková.

Úspěch Karlovarského kraje ale podle ní mezi jiným tkví také v tom, že právě zde se nachází téměř padesát procent lázeňské lůžkové kapacity v České republice.

Do českých lázní stále míří německá klientela následována ruskými hosty. Nejdéle se v českých lázních rekreovali hosté z Ruska s průměrnou délkou pobytu 13,7 dne, Ukrajiny 13,4 dne a Izraele 10,4 dne. Naopak nejkratší dobu strávili v lázeňských zařízeních turisté z Polska 4,4 dne a Slovenska s 4,5 dne.