Karlovy Vary mají platný územní plán z roku 1997. Materiál je funkční, naplňuje požadavky města i správních orgánů.

„Na základě platnosti nového zákona o územním plánování a stavebním řádu vyplývá pro město Karlovy Vary povinnost pořídit nový Územní plán města, který musí respektovat rozpracovaný Územní plán velkého územního celku Karlovarského kraje a navazovat na něj,“ uvedl Lukáš Pokorný, mluvčí karlovarské radnice.

Územní plán je dohodou občanů, města a státu o způsobu využití území města, o charakteru činností v něm probíhajících a o míře jejich dalšího rozvoje.

„Po schválení je územní plán závazným dokumentem, a to pro každého občana bydlícího i podnikajícího ve městě a pro všechny subjekty vyvíjející na území města svoji činnost. V praxi je územní plán nástrojem k regulování změn ve využití území města,“ upozornil Pokorný. Územní plán podle něj neurčuje podrobně, co se bude stavět a kde.

„Územní plán určuje, kde se co může (popřípadě nesmí) stavět, a stanoví pro to základní podmínky a omezení. Územní plán nabízí prostor pro soukromé iniciativy občanům i firmám. Současně však navrhuje i plochy pro zajištění a výstavbu společných potřeb, tedy veřejně prospěšných staveb a opatření,“ dodal mluvčí.

Cílem územního plánu je podle radnice vytvářet podmínky pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území, který uspokojuje potřeby současné generace, aniž by ohrožoval podmínky života generací budoucích.

„Proces tvorby územního plánu není jednoduchou záležitostí. Zadavatel i pořizovatel musí respektovat platný stavební zákon, jeho jasně stanovené podmínky pro každou etapu tvorby, stanovené termíny. Předpoklad doby zpracování nového územního plánu odhadujeme na 5 let,“ zdůraznil mluvčí.

V současné době úřad územního plánování karlovarské radnice zpracovává územně analytické podklady, které budou podkladem i pro zpracování Územního plánu Karlovy Vary. Přípravu tohoto materiálu ukládá rovněž nový stavební zákon.

„Současně se připravuje text zadání územního plánu, který je konzultován jak se zastupiteli města, tak i politickými kluby. Osloveni byli jak lidé, tak dotčené orgány i další instituce, aby se vyjádřili k platnému plánu a sdělili nám své požadavky k novému územnímu plánu,“ dodal Pokorný.

Podněty občanů a vlastníků pozemků v této fázi přípravy nového územního plánu radnice vítá. Podle mluvčího budou vyhodnoceny a zapracovány do zadání pro zpracování územního plánu.

Podněty lze zasílat na magistrát, na odbor úřadu územního plánování a stavební úřad. Na předepsaných formulářích, které jsou uveřejněny na internetových stránkách magistrátu města, je možné žádat o změnu stávající funkce pozemku – návrh pořízení územního plánu.

„Další možností je přímo podrobně popsat problém, o kterém se lidé domnívají, že je potřeba ho řešit, který negativně ovlivňuje život ve městě. Po případě navrhnout nové řešení či využití některých problematických lokalit a míst v městské zástavbě,“ upozornil Pokorný.