Větrné elektrárny byly v posledních letech v Krušnohoří hodně diskutovaným tématem. Nyní se však v obcích nic neděje, a tam, kde se elektrárny měly postavit, se zatím a nové vrtule tedy nevznikají.

Taková situace je například v Abertamech, kde dokonce výstavbu posvětili lidé pomocí referenda. „Zatím je vše ve fázi jednání, takže se stavět nezačalo. Podle mých informací je to spíše záležitostí ministerstva, které tyto věci řeší,“ uvedl Zdeněk Lakatoš, starosta Abertam. „Jinak u nás žádné protesty nebyly, lidé naopak výstavbu podpořili formou referenda. Zatím ale práce nezačaly,“ doplnil Lakatoš.

Další větrná elektrárna by měla vyrůst v Horní Blatné, ale ani zde se zatím nic nestaví. „Mělo by jít o jednu větrnou elektrárnu. Je zpracovaná studie, ale to je zatím vše,“ poznamenal Robert Petro, starosta Horní Blatné. „Někteří lidé byli proti výstavbě, ale já naopak myslím, že by tento projekt přinesl i výhody,“ dodal Petro.

Mekkou výstavby elektráren měl být katastr Jáchymova, ale ani zde se nic nehýbe.

„Mělo se dělat pět až šest větrníků z Neklidu na Klínovec, ale není to zanesené v územním plánu, takže to zatím nevypadá, že se projekt zrealizuje. Druhý projekt počítal s výměnou jednoho ze stávajících větrníků za nový, ale i zde už se poměrně dlouho nic nepohnulo,“ konstatoval Petr Bohdálek, místostarosta Jáchymova.

Třetí záměr počítal s vrtulemi směrem na Hřebečnou. „Firma si podala žádost, část zastupitelů byla pro a část proti, tak se ani v tomto případě nic nedělá. Podle mě už do konce volebního období k nastartování těchto projektů nedojde. Pak bude záležet na tom, kdo vyhraje volby a podobně,“ doplnil jáchymovský místostarosta.

Sám Bohdálek výstavbu větrníků nepodporuje. „Nemyslím si, že by tyto stožáry patřily zrovna do Krušných hor. Podle mě by to uškodilo i turistice a vzhledu místní přírody,“ nastínil místostarosta Jáchymova.