Přestože se může zdát, že Karlovy Vary mají téměř přetlak sedmnácti kandidujících stran a hnutí do komunálních voleb, není tomu tak. Například v Mírové kandiduje šestnáct samostatných nezávislých kandidátů. V Dalovicích se o posty zastupitelů utká jedenáct politických stran a hnutí a v Děpoltovicích se o přízeň voličů uchází KSČM a devět samostatných kandidátů. Naopak na Andělské Hoře kandiduje pouze jeden subjekt pod názvem Společně pro Andělku.

Z odevzdaných kandidátních listin na karlovarský magistrát, který ze zákona funguje jako registrační úřad pro dalších osmnáct obcí, také vyplývá, které obce mine soupeření nezávislých hnutí s ODS či ČSSD. To je například Andělská Hora, Březová, Hory, Stružná, Šemnice, Pila nebo Otovice. Právě v Otovicích ale překvapivě kandiduje Strana Práv Občanů Zemanovci. Věci veřejné zase kromě Karlových Varů kandidují na Karlovarsku pouze ve Stanovicích.

TOP 09 postavila kromě krajského města kandidátky v Dalovicích (lídrem je Lukáš Kolovrátek), v Nové Roli (jedničkou je Libor Škarda), v Božičanech (lídrem je Imrich Papp), a také v Teplé (lídrem je David Dynda).

ODS postavila kandidátku ve Stanovicích (lídrem je podnikatelka Vladimíra Bartošová Holečková), v Bochově (na prvním místě je zde František Belbl, pracovník Městské knihovny a infocentra) a v Dalovicích (lídrem je místostarosta Gustav Hošťálek).

ČSSD kandiduje také v Bochově, v Kyselce, v Božičanech, v Dalovicích a v Kolové. V Dalovicích, kde kandiduje jedenáct stran a hnutí, postavila kandidátku Strana zelených a nejpřitažlivější název zvolilo sdružení Chcete změny, volte ženy. Na kandidátce mají sedm žen a lídrem je také žena, Andrea Scheebaumová.

Samostatnou kapitolu tvoří obec Jenišov, v němž Sdružení nezávislých kandidátů vede do voleb služebně nejstarší starosta Ivan Truksa.

Také zde ale kandidátku podalo sdružení nezávislých kandidátů – Nový Jenišov, na níž je například manželka primátora Karlových Varů Wernera Hauptmanna, lídra ODS do komunálních voleb v Karlových Varech. Lídrem tohoto hnutí je makléř Ivan Žikeš.

O Jenišovu někteří zasvěcení karlovarští politici nyní tvrdí, že mu reálně hrozí připojení ke Karlovým Varům. To ale rezolutně odmítl jak starosta Ivan Truksa, tak zmocněnec Nového Jenišova Jakub Žikeš. „To zásadně odmítáme,“ uvedl Žikeš. Ivan Truksa to zase považuje za fantasmagorii. „Kdo by tady chtěl mít pětkrát vyšší daň z nemovitosti nebo poplatek ze psů jako v Karlových Varech?“ uvedl Ivan Truksa.

Kdo kandiduje

Andělská Hora: Společně pro Andělku
Bochov: KSČM, ODS, Sdružení pro rozvoj Bochovska, ČSSD
Božičany: Nezávislí, Za naše Božičany, TOP 09, Nestraníci pro obec, ČSSD
Březová: Sdružení za obec Březová, Nezávislí za Březovou
Dalovice: Chcete změny, volte ženy, KSČM, ODS, Za klidné Dalovice bez dolů a lepší vztahy v obci, Občané Dalovic, Strana pro kulturní rozvoj, Strana pro sportovní rozvoj, TOP 09, ČSSD, Strana zelených, Nezávislost, prosperita, blahobyt pro Dalovice
Děpoltovice: KSČM, devět nezávislých kandidátů
Hory: Hory 2010, Sdružení za rozvoj obce Hory, jeden Nezávislý
Jenišov: SNK–ED, Sdružení pro Jenišov, Změna pro Jenišov, Nový Jenišov
Kolová: Za udržení Kolové, jeden nezávislý, ČSSD, Alternativa pro Kolovou, KDU–ČSL
Kyselka: Kyselka krásnější, Kyselka pro lidi, Sdružení nezávislých II, I, ČSSD, Nezávislí A a B, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Sdružení nezávislých kandidátů pro novou Kyselku a Radošov
Mírová: šestnáct nezávislých kandidátů
Otovice: Strana Práv Občanů Zemanovci, Sdružení nezávislých kandidátů za Otovice, Sdružení pro obyvatele obce
Pila: nezávislý kandidát, Pilští nezávislí, Alternativa pro Pilu
Sadov: Přátelé obcí, KSČM, Sdružení nezávislých 1 a 2
Stanovice: tři nezávislí kandidáti, Sdružení – Rozvoj obce, VV, Sdružení, ODS
Stružná: Sdružení nezávislých kandidátů, Začínáme hospodařit
Šemnice: Jeden nezávislý I, II, Alternativa
Teplička: Sdružení nezávislých kandidátů za krásný domov v Tepličce, Sdružení nezávislých kandidátů pro přímou demokracii v obci Teplička

Pokračování: Ostrov.