Nechat kuřáky v klidu vdechovat dým, nebo naopak kouření v provozovně zakázat? To je dilema, se kterým se nyní potýkají provozovatelé hospod a restaurací v Karlových Varech.

„My zůstaneme kuřáckou restaurací. Pokud bychom kouření zakázali, tak by to podle nás mohlo výrazně ovlivnit tržby,“ řekl Tomáš Kneissl, provozovatel restaurantu u Tomáše v Karlových Varech. „Zároveň je pravda, že k nám většina našich hostů chodí kuřáků. Proto nemáme v plánu u nás kouření omezovat,“ dodal Kneissl.

V restauraci Panoptikum v Karlových Varech vždy nabízeli prostory pro kuřáky i nekuřáky. „Pokud si musíme vybrat, tak bychom se nejspíš stali pouze podnikem, kde bude kouření povoleno,“ uvedla Kateřina Řežábková, provozovatelka Panoptika. Podle ní však restaurace zůstane i ke kuřákům nadále ohleduplná. „Určitě chápeme, že některým lidem cigaretový kouř vadí a budeme se i nadále snažit jim nabízet takové podmínky, aby k nám i tito lidé rádi chodili,“ dodala provozovatelka restaurace Panoptikum.

Názory lidí na toto téma se také různí. „Já bych nějakou nekuřáckou restauraci uvítal, naobědval bych se bez kuřáků a poté bych odcházel. Kdybych ale chtěl jít s přáteli na pivo, tak bych si určitě vybral hospodu nebo restauraci, kde se normálně kouří. K pivu pro mě cigareta prostě patří. Takže do nekuřáckých pohostinských zařízení bych opravdu zašel pouze na rychlý oběd, ale celý večer, nebo setkání s přáteli si ale na takovém místě fakt nedokážu představit,“ svěřil se Tomáš Hájek z Karlových Varů.

„Mě by se nekuřácké hospody a restaurace naopak líbily. Jsem nekuřačka a nerada přicházím domů navoněná kouřem. Bohužel můj názor na cigarety je asi v menšině, a ještě asi dost let potrvá, než u nás budou nekuřáci v převaze. Zatím to jinak nebude,“ dodala Jiřina Svobodová z Karlových Varů.