Bylo to napínavé dopoledne. Přes čtyři hodiny se ODS a ČSSD, do pátku vládnoucí karlovarská koalice, snažila odvrátit změnu ve vedení města. Ani za podpory komunistů se jí to nepodařilo.

Město pro příští čtyři roky povede koalice K20 složená z Karlovarské občanské alternativy, TO0 09, ALTERNATIVY a hnutí O co jim jde). Ta disponuje v osmatřicetičlenném zastupitelstvu většinovými dvaceti hlasy a ty byly rozhodující.

Primátor Karlových Varů byl zvolen Petr Kulhánek, lídr Karlovarské občanské alternativy (KOA). Jeho prvním náměstkem je Jiří Kotek (ALTERNATIVA) a náměstkem je také Jiří Klsák (KOA).

Radními byli zvoleni Pavel Žemlička (KOA), Michal Toufar a Josef Malý (oba TOP 09), Jaroslav Ružička (ALTERNATIVA) , Otmar Homolka a Milan Rusev (O co jim jde).

Opoziční sociální demokraté se ale nechtějí smířit se způsobem volby vedení města a napadne ji stížností na ministerstvo vnitra.

Zastupitelé totiž nové vedení města prohlasovali aklamací, nevolili tady tajně, ale veřejně. Nová karlovarská vláda byla navíc zvolena an bloc. O primátorovi, náměstkům a radní hlasovali najednou.

„Tento způsob považujeme za krajně nešťastný a budeme jej zpochybňovat. Nebyla nám umožněna volba, zda se bude hlasovat aklamací, a pokud ano, pak jak. Zda stisknutím tlačítka, nebo zvednutím ruky. Mohlo by se stát, že v případě neplatného hlasování budou zpochybněna veškerá rozhodnutí nového vedení města, vysvětlil bývalý náměstek Tomáš Hybner.

Podle ČSSD, ale také podle ODS se koalice K 20 tajného hlasování bála. „Stačilo by, aby neobdržela jeden ze slíbených hlasů a tato koalice,“ dodal Hybner.

Primátor Kulhánek ale toto obvinění odmítl. Podle něj si K20 nechala před ustavujícím zasedání zpracovat právní rozbor, jak postupovat.

Bývalý primátor Werner Hauptmann (ODS) se ke kritice připojil a zdůraznil, že tajná volba je demokratický způsob volby. „Demokratické principy jsou nyní popřeny a K 20 dává strachem z tajné volby najevo, že nastoluje režim tvrdých postihů a vrací se k totalitnímu systému. Děsím se toho, že se vracejí hluboké dávné časy,“ vmetl členům K 20 Hauptmann do tváře.

Koalice K 20 na výtky ODS a ČSSD a ODS nereagovala a mlčela. Ani slovem neprotestovala proti návrhu KSČM, která přišla s tím, aby se vůbec nehlasovalo, zastupitelstvo se zrušilo a jednání o budoucí koalici pokračovala nadále. „Dohodli jsme, že se nenecháme vyprovokovat,“ vysvětlil Kulhánek.

Koalice K 20 nechala bez komentáře i požadavky některých lidí, kteří, společně s ODS a ČSSD požadovali, aby se jim nové vedení města v krátkosti představilo. „Občané by si zasloužili, aby se několika větami představili,“ uvedl pan Minarský. „A také aby sdělili, kam toto město povedou,“ připojil se zastupitel Martin Zeman (ČSSD). Bez odezvy koalice K 20 zůstaly i slogany napadající některé členy vedení města i nové zastupitele na transparentech v rukou některých přihlížejících občanů.

„Budeme se snažit o dialog se všemi stranami v zastupitelstvu a pak snad odezní i nevraživost, kterou vůči nám nyní někteří mají,“ odpověděl v závěru všem kritikům nový primátor Petr Kulhánek.

Primátor Kulhánek pozastavil rozhodnutí všech tří rad, které se konaly po komunálních volbách, vyjma rozhodnutí o dotaci pro Pěveckou soutěž Antonína Dvořáka.

Zastupitelstvo uložilo radě města prověřit okolnosti prodeje Lázní III, vložené investice a podmínky pronájmu objektu.