Naposledy vloni v únoru jednali karlovarští zastupitelé v Alžbětiných lázních. Od té doby se konají jednání na krajském úřadě, pokud jde o mimořádné rokování, schází se zastupitelé v zasedací místnosti v pátém patře magistrátu. Právě i zde se bude příští týden rokovat o garančním fondu, který má pomoci zaměstnancům Karlovarského porcelánu. Zájem z řad veřejnosti bude podle předpokladů velký, protože zaměstnanci porcelánky chtějí vědět, jak jednání dopadne.

„Chystám se tam. Ale nevím, zda se do zasedací místnosti vůbec dostanu. Slyšela jsem, že její kapacita je totiž velmi omezená. Proč město neudělá jednání někde jinde?“ ptala se jedna z dlouholetých zaměstnankyň Karlovarského porcelánu.

Mluvčí radnice Jakub Kaválek poznamenal, že zasedací místnost má sice omezenou kapacitu, ale patří k ní i předsálí, kde lidé mohou sledovat průběh jednání. „Předpokládáme, že mimořádné jednání by nemělo být dlouhé a bude navíc dostatečně ozvučené,“ reagoval mluvčí magistrátu.

Kaválek zároveň vysvětlil, proč se toto jednání nekoná na krajském úřadě: „V úterý také zasedá rada města. Přesouvat úředníky i politiky následně na kraj by bylo poměrně komplikované. Navíc bychom museli zamluvit jednací sál na kraji na celý den.“

I zastupitel Petr Kulhánek (KOA) se ale domnívá, že prostory na radnici jsou pro jednání zastupitelstva nevyhovující. „Pro takové účely by město mělo mít odpovídající prostory. Předpokládám, že rokování kolem garančního fondu se protáhne. Vzhledem k očekávané účasti veřejnosti si myslím, že místo je zvolené opravdu špatně,“ poznamenal zastupitel Kulhánek.

Alžbětiny lázně jsou přitom městskou společností a když se tu konala zastupitelstva, chodilo na jednání mnoho Karlovaráků. Na krajský úřad přicházejí už většinou jen ale aktivisté, kteří se pravidelně zajímají o dění v lázeňském městě.

„Alžbětiny lázně jsou sice společností Karlových Varů, ale město muselo za nájem jednacího sálu platit velké peníze. Je to dané ze zákona. Nájem se pohybuje v tisícikorunách za den. Na kraji naopak neplatíme ani korunu,“ konstatoval Kaválek.

Zastupitel Kulhánek tento vztah nechápe. „Je to paradox, že se město za přijatelných podmínek nemůže dostat do svého majetku,“ poznamenal. Zároveň se však domnívá, že krajský úřad není pro Karlovaráky natolik z ruky, že by se na jednání zastupitelstva nemohli dostavit.

Jiný názor na to má naopak karlovarská aktivistka Eva Guhová. „Krajský úřad není pro lidi právě dostupný. Pokud sem chtějí přijít lidé z různých čtvrtí města, musí přestupovat v autobusech, pokud nemají auto. Navíc zdejší kapacita pro veřejnost je velmi omezená,“ upozornila Guhová a připomněla, že v Karlových Varech se zastupitelé na řádná jednání scházejí už ráno, kdy jsou lidé v práci. Podle ní už přitom řada radnic z těchto důvodů přesunula jednání na odpolední hodiny.