Zatímco ještě před několika dny se zahrádkáři oddávali teplému podzimu, během posledních dnů museli ze svých zahrad sklidit vše, co by mráz zničil. Neměli na to přitom mnoho času, protože zima přišla nečekaně.

Náhlý zvrat počasí způsobil problémy hlavně podnikatelům, kteří jsou na něm závislí. Nejde jen o zemědělce, ale i o provozovatele zahradnictví.

Jak potvrzuje Vladimír Matějů ze zemědělského statku Zeos Bor, příchod zimy v polovině října bylo pro ně opravdu velkým překvapením. „Naštěstí na polích neleží sníh, to by pro nás bylo nejhorší. Na rostlinnou výrobu počasí až takový vliv nemá, děláme právě zimní orby, složitější je to u dobytka,“ říká podnikatel.

Z pastvin tak statek stáhl už většinu dobytka, venku doposud podle Matějů zůstává ještě asi dvě stě kusů zvířat. „Stahujeme je ož od začátku října. Výjimkou přitom nejsou roky, kdy jsme dobytek nechávali na pastvinách až do listopadu,“ konstatuje zemědělec.

Přemístění dobytka do stájí o měsíc dříve se podle něho pochopitelně projeví negativně na nákladech. „To je jasné, protože rostou náklady nejen na krmení, ale i energie, konkrétně vytápění, a musíme počítat i se zvýšenými náklady na práci,“ dodává. Vlastimil Šindelář ze Zahrady Teplá uvedl, že o příchdu zimy byli informováni, takže se jim včas podařilo uschovat všechny choulostivé rostliny a keře, které by mráz nepřežily.

Šindelář zásadní problém v nečekaném zvratu počasí vidí ještě někde jinde. „Mrholení, pošmourno a nevlídno má zásadní vliv na psychiku lidí. Když je ošklivé počasí, špatně se prodávají květiny, a to platí nejen o zimě, ale i o létě. Podzim je přitom ideálním obdobím pro sázení keřů, protože zem je ještě teplá. Doufáme proto, že se naplní předpovědi meteorologů a přijde slibované oteplení,“ uzavírá podnikatel z Teplé.