Školní rok skončil, a tak je prostor pro drobnou rekapitulaci. Podle ředitele Základní školy a Základní umělecké školy ve Šmeralově ulici byl uplynulý školní rok úspěšný a na školu zatím nedolehly žádné problémy spojené s ekonomickou recesí.

Jak byste z vašeho pohledu hodnotil uplynulý rok? Podařilo se dosáhnout vaší škole nějakých výraznějších úspěchů?
Uplynulý školní rok byl z mého pohled úspěšný. Podařilo se například čtyřem dětem uspět v několika celostátních soutěžích a obsadit první místa – jmenovitě jsou to Kristýna Cháberová, která uspěla ve hře na hoboj, Petr Pagáč byl úspěšný na celostátní soutěži ve hře na saxofon, Daniel Pitra v zobcových flétnách a Eliška Miková, která výborně zvládla olympiádu v angličtině. Úspěchy slavila i naše Lidová muzika.

Soubory z vaší školy jezdí na různé koncertní zájezdy a spolupracují také se zahraničními soubory. Bylo tomu tak i letos?
Skutečně se podařilo uspořádat celou řadu pěkných akcí a koncertů. Symfonický orchestr z naší školy vyrazil například do Švédska. Tam se odehrály dva koncerty s našimi švédskými kolegy, oni také jezdí i sem do Čech za námi. Na cestu nám přispělo město Karlovy Vary. Hlavního koncertu ve Švédsku se zúčastnil i velvyslanec, který na něj jel přes 130 kilometrů. Kromě toho jsme měli také zájezd do Popradu.

Trochu méně příjemná otázka: Všude se mluví o ekonomické recesi. Už ji nějak zaznamenaly školy?
Zatím krizi nijak nepociťujeme, alespoň z provozního hlediska. Uvidíme tedy, jaký bude další vývoj a jak vše bude v republice dál.

Problémem uměleckých škol bývají neplatiči, kteří neuhrazují za své děti uměleckou výuku. Máte s tím také nějaké problémy?
Skutečně se někdy najdou takoví lidé, kteří neplatí tyto peníze. Bývá jich vždy kolem deseti nebo patnácti. Vždy je to ale o jednání a domluvě. Nakonec vždy dlužné peníze zaplatí, takže u nás to tak velký problém není. Nedá se ale říct, že bychom se s tím nesetkávali.

Nyní jsou často diskutovaným tématem státní maturity. Vás se to jako ředitele základní školy tolik netýká, ale přesto, jaký máte na státní maturity názor?
Tak pravdou je, že nemám tak přesné informace a nevím, v jakém přesném stadiu je jejich příprava. Proto chápu, že se jich někteří nastávající maturanté bojí. Já bych to tedy nechtěl přímo hodnotit. Problém ovšem z hlediska středních škol spatřuji trochu jinde. Myslím tím to, že většina dětí chce jít na střední školy a gymnázia a začínají pomalu chybět řemeslníci. To by mohl být v budoucnu velký problém.

Vidíte na vaší škole nějakou rezervu nebo něco, na čem byste chtěli ještě více zapracovat?
Určitě bych chtěl rozvíjet více pěvecký sbor. Chtělo by to, aby mělo více dětí o sborové zpívání zájem. Sborový zpěv je totiž podle mě dost důležitý a myslím že i zajímavý.

Vaše škola také provozuje galerii Duhová paleta. Jak se galerii daří? Jaká byla její letošní nabídka a co její návštěvnost?
Galerie funguje a nabízí skutečně zajímavé výstavy, které lákají překvapivě hodně lidí. Letos například slavila úspěch výstava archivních materiálů z Rybář, která přilákala skutečně davy lidí. Tu asi navštívilo vůbec nejvíce lidí, ale ani další výstavy nezůstaly bez příjemné odezvy návštěvníků. Jsme rádi, že lidé do palety rádi chodí.

Dělaly se letos během školního roku na škole také nějaké rekonstrukce a podobně?
Tak například v listopadu se dokončil bezbariérový výtah, který zkvalitnil nabídku naší školy. Dělal se také nový přístavek, je to velká investice. Příští rok by se měla dokončit rekonstrukce šatny, náklady jsou zhruba pět milionů korun.

Máte něco, co byste chtěl na závěr doplnit?
Určitě bych chtěl poděkovat našim žákům, jejich rodičům a učitelům za jejich vstřícnost a podporu. Přestože počty od roku 2001 na školách stagnují, tak musím říct, že u nás počty neklesají ani nestoupají. Jsem rád, že škola funguje.