Na místním náměstí se jich sešly davy, aby si vychutnaly Mikulášskou zábavu, spojenou s Česko – saskými vánočními trhy. „Tyto trhy by se v budoucnu mohly stát místní tradicí, protože byl o ně nečekaný zájem. Spolupracovali jsme na nich se saskou obcí Breitenbrunn,“ potvrdil Zdeněk Lakatoš, starosta Abertam.

Kromě ukázek lidových řemesel, vystoupení základních a mateřských škol či koncertu kapely Maxim Turbulenc se v Abertamech také křtila kniha Alexandra Wusta nazvaná Dvacet pět veselých historek z Abertam. „Jde vlastně o novou edici knihy, která vyšla už před řadou let. V češtině si ji ale čtenáři vychutnají poprvé. My jsme na ní přispěli přes čtyřicet tisíc korun,“ doplnil abertamský starosta.

Kniha bude k mání v abertamském infocentru, ale i na dalších místech. „Je to rozhodně zajímavé čtení. Kromě našeho infocentra bude nejspíš k dostání také v informačním středisku v Perninku či Božím Daru. Také se jedná s některými knihkupectvími,“ ujistil Lakatoš.

Lidé si takto nabitý program užívali. „Rozhodně podobné akce vítám. Pobaví se tady jak děti, pro které byl připravený například skákací hrad a jejich oblíbená skupina Maxim Turbulenc. Rozhodně si ale na své přišli i dospělí, protože například ukázky starých řemesel jsou vždy velmi zajímavé,“ zhodnotila akci Petra Hiklová. „Domnívám se, že by podobných zajímavých slavností mělo být zde na horách co nejvíce. Alespoň není nuda,“ dodala.